Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful Comisiei Juridice, precizări după ce conflictul de interese a fost dezincriminat parțial

nicolicea

Deputaţii din Comisia juridică au adoptat un proiect care modifică articolele 301 şi 308 din Codul Penal, înlocuind sintagma "Conflictul de interese" cu "Folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane" şi eliminând trimiterea la articolul 301 din articolul 308.

„Evident dacă îşi angajezi o rudă proastă în dauna unui tânăr care este competent, este un prejudiciu pentru că ulterior activitatea instituţiei merge mai rău. Dacă alegi o rudă genială care a luat premiul Nobel în dauna unui prostălău care nu e rudă cu tine, evident că nu e niciun conflict de interese”, a explicat, la finele şedinţei, Eugen Nicolicea.

Cozmin Gușă profețește: 'Grindeanu va rezista până după alegerile prezidențiale anticipate'

Astăzi, șeful Comisiei Juridice Eugen Nicolicea face precizări referitoare la declarația sa: „Am dat un exemplu exagerat cu privire la o situație ipotetică. Îmi pare rău că există persoane care fac comentarii înainte de a se informa. Nu mă refeream la parlamentari. "Parlamentarii nu pot să-și angajeze rude deloc".”, scrie Nicolicea pe Facebook.

Dezvăluire EXPLOZIVĂ: Cine l-a redus la tăcere pe șeful DIICOT

Deputaţii au modificat articolele 301 şi 308 din Codul penal. Conflictul de interese a fost redenumit: „folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane” şi, la propunerea deputaţilor Marton Arpad (UDMR) şi Eugen Nicolicea (PSD), are următoarea formulare adoptată de Comisia Juridică:

„(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act prin care s-a obţinut un folos patrimonial pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv pricinuind prin asta un prejudiciu de interes public, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică pe o perioadă de 3 ani.

(2) Dispoziţiile alin.(l) nu se aplică în cazurile în care actul sau decizia se referă la următoarele situaţii:

a) emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative;

b) exercitarea unui drept recunoscut de lege sau în îndeplinirea unei obligaţii impuse de lege, cu respectarea condiţiilor şi limitelor prevăzute de aceasta

Forma actuală

Art. 301: Conflictul de interese

(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

(2)Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative.

Art 308

(1)Dispoziţiile art. 289-292, 295, 297-301 şi 304 privitoare la funcţionarii publici se aplică în mod corespunzător şi faptelor săvârşite de către sau în legătură cu persoanele care exercită, permanent ori temporar, cu sau fără o remuneraţie, o însărcinare de orice natură în serviciul unei persoane fizice dintre cele prevăzute la art. 175 alin. (2) ori în cadrul oricărei persoane juridice.

Potrivit preşedintelui Camerei juridice a Camerei Deputaţilor, Eugen Nicolicea, în momentul de faţă "există mai multe confuzii la art. 301 privind conflictul de interese".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.