Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Etapă CRUCIALĂ în summit-ul ieșirii Marii Britanii! Premierul Theresa May provoacă UE în privința Brexit-ului: 'Mingea este în terenul lor'

reuters
Theresa May

Premierul britanic, Theresa May, va lansa un apel liderilor UE să dea dovadă de "flexibilitate" în negocierile privind Brexit-ul care se reiau luni, apreciind că, în prezent, "mingea" se află "în terenul lor", potrivit serviciilor acesteia, scrie AFP.

Cele două echipe de negociatori se vor întâlni în cursul zilei la sediul Comisiei Europene de la Bruxelles pentru a lansa a cincea rundă de negocieri asupra ieşirii Marii Britanii din UE.

Este ultima sesiune înainte de Consiliul European de la 19 şi 20 octombrie.

Citește și: Premierul catalan sfidează întreaga Europă: Anunțul care pune Spania pe jar

În calendarul ideal al negociatorului-şef pentru UE, Michel Barnier, summitul urmează să marcheze o etapă crucială, cu perspectiva pentru liderii europeni de a constata în acesta "progrese suficiente" legate de divorţ ca să deschidă tratativele asupra relaţiilor comerciale cu Londra după Brexit, prevăzut la sfârşitul lui martie 2019.

"Mingea este în terenul lor", urmează să declare luni Theresa May în faţa Camerei Comunelor, cu ocazia reluării lucrărilor Parlamentului, potrivit declaraţiilor comunicate în avans de serviciile sale.

"Sunt optimistă că vom primi un răspuns pozitiv", urmează să adauge ea, îndemnându-i pe europeni să fie "flexibili" pentru a accepta să lanseze a doua fază a negocierilor, pe care britanicii o solicită cu nerăbdare.

Acest scenariu pare să fi devenit însă improbabil, deoarece condiţiile stabilite de Cei 27 sunt departe de a fi îndeplinite. Ei doresc să se obţină progrese în trei dosare prioritare, legate de separare: soluţionarea financiară a divorţului, soarta expatriaţilor şi consecinţele Brexit-ului pentru Irlanda.

Înfruntând probleme în aceste negocieri, Theresa May se află în dificultate şi pe plan intern, după un discurs ţinut săptămâna trecută în faţa conservatorilor săi care s-a transformat într-un coşmar.

Citește și: TENSIUNI diplomatice în interiorul NATO: SUA suspendă serviciile de viză în Turcia

Deranjată de o tuse persistentă, ea a fost întreruptă de un actor, în timp ce literele sloganului partidului scris în spatele său se dezlipeau una câte una, anunță Agerpres.

Prim-ministrul plăteşte, de asemenea, preţul înfrângerii la legislativele din iunie care au costat-o majoritatea absolută în Parlament şi al diviziunilor guvernului său în privinţa Brexit-ului.

Într-un moment în care presa britanică discută despre o eventuală remaniere, Theresa May a suspendat doi eurodeputaţi ai Partidului Conservator care şi-au adus sprijinul unei rezoluţii a Parlamentului European deplângând progrese insuficiente în negocieri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.