Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Forţele irakiene au preluat controlul asupra zăcământului de gaze de la Akkas

Al Jazeera
Irak kurdistan kirkuk

Forţele irakiene au preluat joi controlul asupra zăcământului de gaze de la Akkas care fusese ocupat de Statul Islamic, a declarat ministrul irakian al Petrolului, Jabar al-Luaibi, la Bagdad, relatează Reuters. Forţe irakiene au lansat luna trecută o ofensivă pentru îndepărtarea grupării jihadiste din ultima zonă în care aceasta mai deţinea controlul în Irak, la graniţa cu Siria, unde se află zăcământul de gaze. Acesta nu a intrat încă în exploatare, conform Agerpres.

Gruparea jihadistă deţinea de asemenea controlul asupra unor zone din partea siriană a graniţei, dar teritoriul aflat sub conducerea sa s-a restrâns pe măsură ce combatanţii săi s-au retras în faţa înaintării a două forţe ostile: o coaliţie condusă de kurzi şi susţinută de SUA şi trupele guvernamentale siriene împreună cu miliţii şiite străine, susţinute de Iran şi Rusia.

Autoproclamatul califat transfrontalier Statul Islamic s-a prăbuşit efectiv în iulie, când forţele irakiene, susţinute de SUA, au eliberat Mosulul, capitala de facto a grupării jihadiste în Irak, în cursul unei bătălii istovitoare ce a durat nouă luni. Fieful jihadiştilor din Siria, Raqqa, a fost cucerit în octombrie de forţele susţinute de SUA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.