Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost vicepreşedinte al Adunării Tătarilor din Crimeea, condamnat de justiţia rusă la opt ani de închisoare

ucraina crimeea

Un reprezentant al tătarilor din Crimeea a fost condamnat luni la opt ani de închisoare pentru că a organizat în 2014 o manifestaţie de susţinere a integrităţii teritoriale a Ucrainei, manifestaţie care a dus la confruntări soldate cu doi morţi, informează AFP, potrivit Agerpres.

Ahtem Ciygoz, fost vicepreşedinte al Mejlis-ului, Adunarea Tătarilor din Crimeea, a fost declarat vinovat de justiţia rusă pentru organizarea de "revolte în masă", în februarie 2014, cu câteva săptămâni înainte de anexarea peninsulei ucrainene la Rusia. 

Această manifestaţie, organizată în 26 februarie 2014 în faţa Parlamentului Crimeei din Simferopol, a dus la confruntări între susţinătorii Kievului şi cei ai Moscovei, soldate cu doi morţi şi peste 20 de răniţi. 

Ciygoz a fost arestat în ianuarie 2015. Avocatul său, Nikolai Polozov, a denunţat verdictul ca fiind "ilegal şi nefondat" şi a anunţat că va face recurs la Curtea Supremă rusă. 

Amnesty International a calificat procesul drept "farsă" şi a cerut eliberarea imediată şi necondiţionată a militantului tătar. 

La rândul său, Consiliul Europei a estimat, într-un comunicat, că această condamnare "reprezintă o nouă lovitură dată situaţiei deja dificile a tătarilor din Crimeea". 

Tătarii din Crimeea, comunitate musulmană care s-a opus majoritar anexării Crimeei de către Rusia, anexare considerată ilegală de Kiev şi Occident, sunt supuşi unor puternice presiuni din partea autorităţilor ruse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.