Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania: Angela Merkel, somată de aliatul bavarez să limiteze numărul refugiaţilor

Horst Seehofer Merkel

Aliatul bavarez al cancelarului german, Angela Merkel, i-a cerut acesteia din nou să limiteze numărul refugiaţilor primiţi în ţară, exigenţă formulată în numele "intereselor naţionale" care divizează profund tabăra conservatoare, relatează vineri AFP. 

"Vrem control, vrem ordine, dar vrem, de asemenea, o limită. Iar aceasta, în numele intereselor naţionale", a declarat ministrul-preşedinte al landului Bavaria, Horst Seehofer, cu prilejul congresului conservatorilor bavarezi (CSU) al căror şef este. 

"Sper că vom reuşi să ne înţelegem", s-a adresat el în aplauzele participanţilor cancelarului federal, care l-a ascultat în tăcere, la câţiva metri distanţă, în picioare, fără să reacţioneze. 

Oferind o scenă foarte neobişnuită pentru un congres al CSU, care de obicei îi rezervă o primire călduroasă liderului CDU, Horst Seehofer a insistat pentru a aborda acest subiect "pe lângă toate celelalte chestiuni legate de umanitate şi integrare". 

În timp ce Germania aşteaptă în acest an între 800.000 şi un milion de solicitanţi de azil în 2015, această "sarcină istorică" nu se va "bucura pe termen lung de sprijinul populaţiei" dacă ţara nu îşi fixează o "limită superioară", a subliniat şeful Uniunii Creştin-Sociale (CSU). 

Exigenţele Bavariei, land din sudul Germaniei prin care tranzitează imensa majoritate a migranţilor, nu au nimic nou, dar pentru moment rezistă tuturor negocierilor intervenite în cadrul coaliţiei la putere. 

Luând cuvântul înaintea lui Horst Seehofer, Angela Merkel a refuzat vineri încă o dată orice "plafon naţional fixat unilateral" pentru primirea solicitanţilor de azil şi a păstrat poziţia afişată în ultimele două luni. 

Cancelarul, care se confruntă cu cea mai gravă criză politică internă din cei zece ani la putere, intenţionează totuşi să "reducă numărul de refugiaţi", însă prin intermediul unei "soluţii internaţionale şi europene" în conformitate cu "interesele tuturor". 

Pentru aceasta, ea apără ideea unui acord cu Turcia, constând în stabilirea unui contingent global de migranţi primiţi legal în UE şi apoi să îi repartizeze în fiecare stat membru potrivit unii sistem de cote. 

De altfel, această poziţie a primit vineri sprijinul din partea principalilor miniştri social-democraţi din guvernul federal, vicecancelarul Sigmar Gabriel şi ministrul de externe Frank-Walter Steinmeier, într-un articol apărut în revista Spiegel.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.