Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Încă o lege pentru magistrați, serviciile sunt implicate: Vor semna și vor fi verificați de CSAT şi comisiile parlamentare

www.cugetliber.ro
justiție, judecată

Comisia specială parlamentară pentru domeniul justiţiei a decis, miercuri, că judecătorii şi procurorii nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informaţii, aceştia urmând să completeze o declaraţie olografă pe propria răspundere în acest sens, care va fi verificată de CSAT şi de comisiile speciale parlamentare pentru controlul serviciilor de informaţii.

Comisia specială a votat mai multe amendamente la legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, după ce reprezentanţii PNL şi PMP au părăsit lucrările, scrie agerpres.ro.

Citește și: Prețul pentru EXIL? Câți bani ar fi primit nepotul Regelui Mihai pentru a nu se mai întoarce în România

"Judecătorii şi procurorii, magistraţii asistenţi, personalul de specialitate juridică asimilat acestora, personalul auxiliar de specialitate şi personalul conex personalului de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informaţii. Aceştia completează o declaraţie olografă pe propria răspundere din care să rezulte că nu au fost şi nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori, sau colaboratori ai vreunui serviciu de informaţii. Declaraţiile se depun şi se arhivează la compartimentul de resurse umane. Verificarea veridicităţii datelor din declaraţiile se face de CSAT şi de comisiile speciale parlamentare pentru controlul serviciilor de informaţii anual, din oficiu sau ori de câte ori este sesizată de MJ, CSM, judecătorul sau procurorul vizat", prevăd amendamentele adoptate.

Citește și: Un gigant de proporții își mută producția din China la subsidiara din România: Cine este și ce produs nou vrea să producă

"Serviciilor de informaţii le este interzis să racoleze judecători şi procurori ca lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori, încălcarea acestei interdicţii este infracţiune împotriva independenţei justiţiei şi se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 10 ani. În cazul în care infracţiunea este comisă de un ofiţer cu funcţii de conducere sau la instigarea acestuia, limitele pedepsei se majorează cu jumătate. Tentativa se pedepseşte", mai arată textele adoptate.

Prin derogare de la orice legi ori prevederi, informaţiile, deciziile, hotărârile, protocoalele, ordinele şi orice alte acte emise ori co-semnate de CSAT sau de un serviciu de informaţii care priveşte sau are legătură cu justiţia este informaţie de interes public, se mai menţionează în textele adoptate de comisie.

Citește și: Regele Hagi, părăsește România? Ce ofertă tentantă a primit de la arabi

Comisia a decis şi că apartenenţa ca agent sau colaborator al organelor de securitate, ca poliţie politică, a judecătorilor şi procurorilor va avea ca efect eliberarea din funcţia deţinută.

Alt amendament prevede că judecătorii şi procurorii sunt obligaţi ca în exercitarea atribuţiilor să se abţină de la manifestarea sau exprimarea defăimătoare, în orice mod, la adresa celorlalte puteri ale statului - legislativă şi executivă.

Citește și: Declarații inedite ale ministrului Muncii: „Noi n-am spus niciodată că prin acest transfer de contribuții cresc salariile”

Potrivit unui text adoptat, cariera judecătorului este separată de cariera procurorului, judecătorii neputând interfera în cariera procurorilor şi nici procurorii în cea a judecătorilor.

Judecătorii trebuie să beneficieze de libertate neîngrădită de a soluţiona în mod imparţial cauzele, în conformitate cu legea, cu respectarea egalităţii de arme şi a drepturilor procesuale ale părţilor. Judecătorii trebuie să ia decizii în mod independent şi imparţial şi să poată acţiona fără nici un fel de restricţii, influenţe, presiuni, ameninţări sau intervenţii, directe sau indirecte, din partea oricărei autorităţi, fie chiar autorităţi judiciare. Scopul independenţei judecătorilor consta inclusiv în a garanta fiecărei persoane dreptul fundamental de a fi examinat cazul său în mod echitabil, imparţial şi având la bază doar aplicarea legii. Nu constituie încălcare a independenţei judecătorilor îndeplinirea unui act sau exercitarea unei atribuţii prevăzute de lege", a mai decis comisia.

Citește și: UBER face o mutare fulger: Cu ce mare producător de mașini a bătut palma și ce plănuiesc cei doi giganți

Un alt text amendat, procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului Justiţiei.

Procurorii şi judecătorii trebuie să se asigure, în toate stadiile unui proces, că drepturile şi libertăţile individuale sunt garantate şi că ordinea publica este protejată. Judecătorii şi procurorii trebuie atât să fie, cât şi să apară ca fiind independenţi unii de ceilalţi. Judecătorii nu pot refuza să judece pe motiv că legea nu prevede, este neclară sau incompletă, a mai stabilit comisia.

Lucrările comisiei se desfăşoară în absenţa parlamentarilor liberali şi PMP.

Citește și: Premieră în România: Ce mutare de proporții face gigantul Kaufland, înainte de Crăciun .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.