Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Inchisoare pe viata pentru doi jurnalisti care i se opun lui Erdogan. Asta cere justitia turca

PRESA

Justiţia turcă a cerut miercuri condamnarea la închisoare pe viaţă împotriva a doi jurnalişti din opoziţie, aflaţi în colimatorul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan pentru un articol în care acuză regimul că ar fi livrat arme islamiştilor sirieni, potrivit AFP.

După două luni de la arestarea lor şi în pofida protestelor pe care ea a suscitat-o, un procuror din Istanbul a înăsprit acuzaţiile împotriva lui Can Dundar, redactor şef al publicaţiei Cumhuriyet, şi a lui Erdem Gul, şef de secţie al acestui cotidian din Ankara.

Urmăriţi penal deja pentru 'spionaj' şi 'divulgare de secrete de stat', cei doi ziarişti sunt acuzaţi în prezent şi de 'tentativă de lovitură de stat' şi de 'asistenţă acordată unei organizaţii teroriste', a relatat agenţia de presă Dogan.

Parchetul celui mai mare oraş din Turcia a cerut, în consecinţă, împotriva lor o pedeapsă agravată de închisoare pe viaţă, sancţiunea cea mai grea prevăzută de codul penal turc, printr-un rechizitoriu de 473 de pagini, citat de Dogan.

Can Dundar şi Erdem Gul au fost încarceraţi şi inculpaţi pentru că au difuzat fotografii şi o înregistrare video a interceptării - în ianuarie 2014, la frontiera siriană - a unor camioane aparţinând serviciilor secrete turce (MIT), care transportau arme.

Ambii sunt încarceraţi din 26 noiembrie 2015 în centrul penitenciar Silivri, situat la o periferie a Istanbulului.

Publicat în mai 2015, articolul lor provocase furia lui Erdogan, al cărui guvern islamo-conservator a negat întotdeauna categoric că ar fi acordat vreun sprijin grupurilor islamiste ostile preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Convoiul interceptat, afirmaseră atunci autorităţile, conţinea 'ajutoare' destinate populaţiilor turcofone din Siria.

Şeful statului, care a depus plângere personal împotriva celor doi ziarişti, ca şi şeful MTI, Hakan Fidan, denunţaseră o 'trădare' şi au promis la televiziune că autorii acesteia vor plăti 'preţul maxim'.

Încarcerarea celor doi a suscitat proteste în Turcia şi în străinătate, relansând acuzaţiile de derivă autoritară împotriva lui Erdogan, aflat la putere din 2003.

Guvernul turc este criticat cu regularitate de ONG-urile pentru apărarea libertăţii presei, care îi reproşează presiunile tot mai mari asupra presei şi îl acuză că vrea să amuţească toate vocile critice în Turcia.

Organizaţia Reportes sans Frontieres (RSF) a denunţat miercuri o 'încrâncenare culpabilă' împotriva celor doi jurnalişti. Evocând 'acuzaţiile absolut delirante', secretarul său general Christophe Deloire a deplâns 'lipsa de independenţă' a justiţiei turce.

'Este absolut clar pentru noi că Erdem Gul şi Can Dundar şi-au făcut munca de jurnalişti şi nimic mai mult', a reacţionat Emma Sinclair Webb de la organizaţia neguvernamentală Human Rights Watch, care îşi prezenta raportul său anual miercuri, la Istanbul.

'Conducătorii politici turci, mai ales preşedintele, au arătat în ultimii ani o hotărâre fără precedent pentru a instaura un climat de teamă detractorilor lor şi pentru a-şi diaboliza adversarii', a adăugat ea.

Comisarul european pentru extindere Johannes Hahn s-a declarat 'şocat' de rechizitoriul parchetului. El a reamintit Turciei, al cărei proces de aderare la UE a fost relansat în urma crizei migranţilor, că trebuie 'să asigure un respect total drepturilor omului, inclusiv libertăţii de exprimare'.

Vicepreşedintele american Joe Biden, aflat în vizită în Turcia, i-a primit vineri ostentativ pe soţia şi fiul lui Can Dundar şi i-a acuzat direct pe conducătorii turci că nu dau 'un exemplu bun' în materie de libertate de exprimare.

Într-un editorial scris în celula sa şi publicat marţi în Cumhuriyet, Can Dundar a sfidat din nou regimul. 'Ei încearcă să ne limiteze şi să limiteze această societate, această ţară şi această lume la o singură culoare. Chiar dacă ne faceţi să plătim preţul maxim, vom continua să spunem şi să scriem adevărul. Nu veţi putea să ne învingeţi', a asigurat el.

El şi colegul său au primit miercuri sprijinul reprezentanţilor mai multor ONG internaţionale, care au cerut eliberarea lor 'neîntârziată'.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.