Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ipoteză explozivă a lui Cozmin Gușă! De ce n-a mai fost susținut Dragnea de 'locotenenții săi': 'S-a văzut izolat'

Inquam Photos / Octav Ganea
liviu dragnea incruntat

Consultantul politic Cozmin Gușă a precizat, în direct la emisiunea Talk News, de la Realitatea TV, că oamenii din structura de conducere a PSD, de sprijinul cărora Liviu Dragnea s-a bucurat până în acest moment, îi dau în acest scandal politic recent dreptate premierului Mihai Tudose și au refuzat astfel să-l susțină în continuare pe liderul PSD. Mai mult de atât, acesta a subliniat faptul că ”locotenenții” lui Liviu Dragnea și-au dat seama că au fost mințiți și ”s-au trezit”.

Cozmin Gușă a precizat încă de la început că aceste probleme din interiorul partidului au fost generate de faptul că oamenii din structura de conducere a PSD i-au permis lui Dragnea să exercite un sistem de dictatură personală.

”Secretul puterii PSD, mai ales la PSD, putere pe care a exercitat-o după '89 în cea mai mare parte, era sistemul de conduită colectivă în care partidul își alegea un lider puternic, pe care îl respectă, dar care nu transformă actul de conducere într-un regim de putere personală. De câte ori președinții PSD s-au abătut de la această regulă nescrisă, partidul a avut probleme. Adrian Năstase la alegerile din 2004 în acest mod, fie că vorbim de Ponta în 2014, exact la fel, fie că vorbim de Dragnea astăzi. Aceste megarateuri pe care PSD-ul le-a dat sunt cauzate de această atitudine a lui Dragnea, dar și de pasivitatea partidului. Pentru că partidul l-a lăsat să dicteze, să propună miniștri fără să se consulte, ca în cazul lui Shhaideh și Grindeanu. Abia la Tudose treburie s-au modificat, dar a continuat un joc. Dovada a ce s-a întâmplat ieri și partidul nu a mai suportat asta. Sunt cifre, am auzit de 34, de 45, de 52 de secretari de stat aduși din Teleorman. Acum că cifra mică e valabilă sau cifra mare e valabilă, nu mai contează. Nu putem să avem o pepinieră în Teleorman atît de mare încât să facă o guvernare. Partidul i-a permis lui Liviu Dragnea un sistem de dictatură personală”, a explicat acesta.

Citește și: Ipoteza care poate adânci scandalul în PSD: 'Tudose, noul 'Premier al meu' al lui Klaus Iohannis'

Aceste program de guvernare care trebuia să fie aplicat este un alt simptom al ambiției lui Dragnea, pentru că atunci când vii cu un program defect, nu ai altceva de făcut decât să vii să spui că a fost făcut puțin greșit, vom guverna bine, dar vom modifica. Doar că Dragnea citea de pe hârtiile lui Vâlcov și picta pe tablă această încăpățânare pe care a prezentat-o în campanie. Guvernul trebuie să se maturizeze și să vină să spună: am promis ceva, dar ne-am dat seama că nu putem face cum ne-am propus, dar vom modifica. Electoratul nu se supără. Electoratul atunci când se simte păcălit se supără. Dacă nu este păcălit și li se spune adevărul, nu se supără. De ce să se supere când vine și se spune că nu este așa cum ne-am dorit.”, a mai subliniat consultantul politic.

Cozmin Gușă a afirmat la Realitatea TV că membrii partidului s-au trezit și nu mai acceptă această modalitatea a liderului PSD de a exercita un regim de putere unipersonală.

”PSD-ul a fost acuzat de multe, dar tot timpul a avut oameni profesioniști care putea să le asigure cadre responsabile care putea administra statul, dar acum nu-l mai au. Cifrele pe care le-am dat din Teleorman, plus încăpățânarea lui Dragnea, acestea două sunt semne ale slăbiciunii care trebuie să se termine, plus că poporul s-a prins că e o smecherie dublată de minciună. Acesta este un moment unghiulat pentru PSD, nici pentru Dragnea, nici pentru Tudose, ci pentru PSD ca structură politică care a dat semne că s-a trezit și nu mai acceptă acest regim de putere unipersonală pe care Dragnea l-a impus.”

Actele de guvernare sunt cu totul altele de cât cele care au fost promise în programul de guvernare, susține Gușă, care explică faptul că unor lider din partid le este rușine că au acceptat acest joc.

”Nu există riscul ca PSD să fie dat jos de la guvernare, dar s-au trezit oamenii din structura de conducere a PSD. Pe de altă parte, nu există alternativă clară și viabilă de a fi înlocuiți, lor nu de asta le este frică. Revolta s-a văzut ieri prin nesusținerea lui Dragnea, după ieșirile lui Tudose, ne arată nouă că cei de la structura de conducere a PSD și-au revizuit comportamentul din punct de vedere al exercitării puterii în interiorul partidului. Niciodată PSD-ul nu a pățit așa ceva. Multor lideri le este rușine că au acceptat acest joc în care ei sunt vizați. Ei se mândresc că sunt în PSD, dar de data asta ei nu se mai pot prezenta asa. Și-au dat jos un ministru, și-au pus zeci de oameni din Teleorman și rostogolesc o minciună de câteva luni de zile, apropo de actele de guvernare care nu au nicio legătură cu programul de guvernare. Sunt cu totul altele.”

Citește și: Codrin Ștefănescu, ORDIN pentru Liviu Dragnea și Mihai Tudose: 'Mă, băieți, băgați-vă mințile în cap, noi de aici nu plecăm'

Un președinte de partid adevărat are o gândire solidă, cheamă liderii de partid, se sfătuiește cu ei, iar pasul trei, își cheamă consultanții de specialitate și le spune ce s-a hotărât la partid, a mai punctat Cozmin Gușă, care precizează că Liviu Dragnea nu a ținut deloc cont de acești pași.

”Dragnea nici măcar nu a avut o strategie, și-a chemat consultanții care i-au sugerat una, el a luat strategia de la ei, s-a dus la lideri și le-a spus faceți așa că mi-au spus mie consultanții. Jocul lui Dragnea a fost defect, iar asta nu s-a întâmplat niciodată. Este o guvernare politică și trebuie să fie guvernată de la partid, dar nu așa. Nu de la persoane care își cheamă secretari de stat să-și dea demisia că trebuie să vină alții de la Teleorman sau cheamă miniștri și le spune te duci acolo că eu sunt Daddy. Este o guvernare politică care nu se exercită. PSD trebuie să-și recupereze pacea internă ca să poată să guverneze. Oamenii din partid ar trebui să discute săptămânal. Așa putem să avem garanția că o guvernare ar putea să aibă flotabilitate.”

”Teama la o persoană cum este Dragnea într-o situație atât de dificilă nu este ceva folositor. Teama poate să dea în isterie la o persoană care a greșit atât de mult, iar cei despre care se spunea că ar fi locotenenții lui Dragnea, printre care și Tudose sau Bădălău sau Ciolacu sau Stănescu. Ei nu i-au m-ai acordat sprijin acum, iar asta a fost cea mai mare înfrângere pentru el, pentru că i-a mințit. I-a mințit pe rând, ieri la întâlnirea de la partid o parte dintre acești lideri din partid nu au vrut să vină, a fost o întâlnire restrânsă, cu cinci oameni, printre care Dragnea și Tudose. Ei au preferat să nu participe, pentru că erau de acord cu Tudose. Dragnea s-a văzut izolat și a ieșit să dea declarații de presă. Asta este starea lui Dragnea astăzi.”, a explicat consultantul politic.

Câștigarea alegerilor se datorează numai organizării foarte bune din interiorul partidului, dar și a slăbiciunilor opoziției din campania electorală și nu lui Liviu Dragnea, a mai comentat Gușă. Acesta a mai suținut că singurul lider locomotivă al PSD a fost Ion Iliescu.

”PSD-ul este un partid disciplinat, dar câștigarea alegerilor se datorează organizării foarte bune a PSD, iar conotația negativă, slăbiciunii opoziției și modul dezastruos în care au acționat în campanie. Liviu Dragnea a avut un scor mult mai mic decât scorul partidului. Dragnea a căpătat un scor pozitiv după ce PSD a câștigat alegerile și atunci parte din acel scor s-a dus și la el. Dragnea nu poate să vină să spună că alegerile au fost câștigatre datorită lui, Iliescu a fost un lider locomotivă pentru PSD și singurul. Năstase era tot timpul sub scorul partidului, Geoană a avut aceeași problemă, iar Ponta, în cazul alegerilor, a fost sub scorul partidului.”

Citește și: Pleşoianu, mesaj FERM către conducerea PSD pe remanierea miniştrilor: 'Va rămâne în istorie ca ziua în care electoratul a fost TRĂDAT'

”Liviu Dragnea nu-și va schimba comportamnetul, dar dându-și seama, va fi cuminte, dar va coace în continuare fel de fel de strategii. El și-a bătut joc de postul de președinte de partid, s-a purtat ca un patron de firmă. Nu mizez că-și va schimba comportamentul, dar cu siguranță îl va duce la pierzanie. În PSD, după această repriză, va fi multă liniște, pentru că lui Dragnea i s-au tăiat niște degete după întâlnirea de ieri, după ședința de mâine i se vor mai tăia câteva degete. Eu consider că întâlnirea de mâine va fi una care le va aduce pacea și organizațiile locale vor fi mult mai bine reprezentate.

Cozmin Gușă i-a transmis un mesaj ambasadorului Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm, după ce acesta a criticat politicienii şi jurnaliştii care promovează naţionalismul economic.

”Îmi pare rău domnule Klemm, dar ați greșit foarte tare din poziția de ambasador când ați venit și ați spus că nu trebuie să existe naționalism românesc în partea economică. Ba trebuie să existe. Și cum presupun că și dumneavostră sunteți naționalist, să ne respectați și naționalismul nostru.”, a fost mesajul consultantului politic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.