Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Judecătorii şi procurorii, 'arşi' la buzunar. O nouă lege a răspunderii magistraţilor

ciocanel judecator

Judecătorii şi procurorii ar putea să fie obligaţi să scoată bani din buzunar pentru a plăti despăgubirile stabilite de CEDO. Senatorul Cristian Bodea a depus în Parlament o nouă lege de modificare a legii răspunderii magistraţilor.

Proiectul senatorului ecologist prevede modificarea a patru articole din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. În primul rând, statul ar fi obligat să plăteacă în termen de trei luni despăguburile. Ulterior, autorităţile ar fi obligate, în termen de 30 de zile, să demareze procedura de recuperare a sumelor de bani de la magistratul care s-a făcut vinovat de decizia ilegală. Termenul de prescriere a dreptului de acţiune ar fi de 10 ani, iar magistratul care persistă în erori ar fi exclus din profesie.

Citește și: Veste extraordinară pentru Cristi Borcea: Fostul acționar de la Dinamo urmează să fie ELIBERAT

"Deși Constituția spune că nimeni nu este mai presus de lege, acest principiu nu se aplică tocmai acolo unde litera ei ar trebui să fie sacră: în Justiție. Când un cetățean fură o găină, este pedepsit dublu: plătește găina și face și închisoare. Când un magistrat greșește, nu pățește mai nimic. Statul plătește docil în locul lui, iar magistratul rămâne tot acolo, chiar dacă perpetuează în greșeli, din neglijență sau ”interes”. Pe lângă situația incorectă și imorală, această ”imunitate” creează oportunități de șantaj în interiorul sistemului de Justiție. Cel care are decizia de sancțiune poate să obțină magistrați obedienți, dispuși la compromisuri, deci vulnerabili corupției", afirmă senatorul Bodea în expunerea de motive.

Iniţiatorul legii denunţă faptul că erorile judiciare sunt suportate de stat, "despăgubirile materiale câștigate pe bună dreptate la CEDO sunt suportate de stat, reaua credință în desfășurarea activității este suportată de stat, neglijențele repetate de asemenea, prin plata salariilor necuvenite, adică de noi toți care contribuim la buget. Dar, mai presus de orice, toate acestea sunt suportate de persoanele vătămate de erorile judiciare, fără niciun fel de responsabilitate din partea autorilor, decât într-un număr infim de cazuri. Raportul greșeli – răspunderea magistraților este grav alterat în defavoarea petenților care au fost lezați în drepturi și libertăți, care au pierdut moral sau material de pe urma erorilor judiciare."

Citește și: Sebastian Ghiță, VIZITĂ la Parchetul General: Noi PROBE aduse în dosarul autodenunțului

Forma actuală a legii invocă răspunderea magistraților, dar în absența unor obligativități precise și a unor termene clare este ușor ca totul să rămână la latitudinea bunei înțelegeri a "statului român", care acoperă de ani și ani de zile material și moral erorile, neglijențele și reaua credință a unor magistrați care se joacă, în multe cazuri, cu viețile oamenilor, mai spune Bodea.

Forma propunsă de senatorul PER Cristian Bodea:

LEGE

Pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege:

Articol unic – Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 576 din 29 iunie 2004, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

Art. 96 se modifică şi se completează după cum urmează:

După alineatul (6) se introduce un alineat nou (6¹)  care va avea următorul cuprins:

(6¹)  Statul este obligat să acopere prejudiciul cauzat de eroarea judiciară în cel mult 3 luni de la data comunicării  hotărârii irevocabile.

Citește și: VIDEO - Camera Deputaților, veste proastă pentru fumători

Alineatul (7) se modifică şi va avea următorul cuprins:

(7) După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se va îndrepta, în termen de 30 de zile de la data comunicării  hotărârii irevocabile, cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii.

Alineatul (8) se modifică şi va avea următorul cuprins

(8) Termenul de prescripţie a dreptului la acţiune în toate cazurile prevăzute de prezentul articol este de zece ani.

După Art.100 se introduce art. 1001 care va avea următorul cuprins:

Art. 1001. Judecătorul sau procurorul care, în mod repetat, a săvârşit cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă erori judiciare cauzatoare de prejudicii va fi sancţionat cu excluderea din magistratură.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.