Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jurnaliştii est-europeni îi acuză pe colegii occidentali că sunt naivi în problema migranților

youtube
koln

Acuzată adesea de lipsă de compasiune faţă de imigranţi, după agresiunile sexuale comise la Koln în noaptea de Anul Nou, mass-media din Europa Centrală şi de Est sancţionează acum abordarea 'politic corectă' a occidentalilor, se arată într-un articol publicat vineri de Le Courrier International. 

Selfie-ul făcut împreună cu Angela Merkel de un imigrant sirian ajuns în Germania este cunoscut. Dar în desenul caricaturistului cotidianului bulgar Standard, cealaltă mână a sirianului alunecă pe posteriorul cancelarului german, a cărei reacţie oscilează între surprindere şi frică. 

Mass-media din Europa de Est nu se arată deloc surprinsă de ceea ce s-a petrecut la Koln şi în alte oraşe germane în noaptea de Anul Nou. Dimpotrivă. 'Indiferent că este vorba despre Polonia, Republica Cehă, Ungaria sau Slovacia, presa afirmă un singur lucru: 'Ceea ce s-a întâmplat la Koln a fost logic şi inevitabil'', scrie ediţia în limba bulgară a Deutsche Welle. 

În cele două săptămâni care au trecut de la acele evenimente, sute de plângeri au fost depuse de femeile care afirmă că au fost agresate sexual de grupuri de bărbaţi, proveniţi din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. 

După ce presa vest-europeană i-a acuzat frecvent de lipsă de compasiune faţă de imigranţi, jurnaliştii est-europeni îşi iau acum revanşa şi îi acuză pe colegii lor occidentali că sunt naivi sau inconştienţi, suspectându-i chiar că au făcut jocul autorităţilor care ar fi dorit să muşamalizeze respectivele evenimente pentru a nu turna gaz peste foc. 

'Criza refugiaţilor a dat naştere unei subculturi de altruişti naivi şi conformişti', scrie cotidianul slovac Sme. 'Ar fi fost suficient ca un post de televiziune să transmită în direct din piaţa gării Koln în momentul incidentelor pentru ca să se prăbuşească viziunea angelică asupra unor imigranţi. Dar acest lucru nu s-a întâmplat, întrucât jurnaliştii germani sunt şi ei influenţaţi de 'corectitudinea politică'', scrie la rândul său cotidianul ungar Magyar Idok. 

În Bulgaria, utilizatorii reţelelor de socializare au tras semnalul de alarmă încă din prima zi a noului an asupra a ceea ce se petrecuse în Germania, în timp ce presa occidentală nu relata nimic despre acele evenimente, întârind suspiciunea că s-a încercat ascunderea lor. 

Într-un articol intitulat 'Pentru cine bat clopotele la Koln', editorialistul publicaţiei Standart sintetiza zece zile mai târziu sentimentul general. 'Europenii din Vest privesc cu ochii închişi valul migrator care îi copleşeşte şi numărătoarea inversă a bombelor umane jihadiste de pe străzile din oraşele lor. Elitele sunt dezorientate şi incapabile să oprească acest aflux, să împiedice radicalizarea sau să-i integreze eficient pe nou-veniţi. Marele clopot al Catedralei din Koln sună sfârşitul păcii civile pe Bătrânul Continent', se menţionează în editorialul din Standart. 

'Un lucru este clar: prăpastia care separă Estul şi Vestul Europei în criza migranţilor se adânceşte', conchide Deutsche Welle, amintind de opoziţia înverşunată faţă de cotele obligatorii de refugiaţi manifestată de premierii ungar şi slovac, Viktor Orban şi Robert Fico, precum şi de preşedintele ceh Milos Zeman. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.