Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis se adreseaza Parlamentului / LIVE TEXT

iohannis parlament

Presedintele Klaus Iohannis se adreseaza miercuri Parlamentului la un an de mandat. Din totalul celor 547 de deputati si senatori sunt prezenti 399.

Iata cele mai importante declaratii:

Am tinut sa vin in fata dumneavoastra la un an de la preluarea mandatului, nu pentru un bilant sec ci ca un gest de normalitate. Am vorbit atunci despre schimbari de principiu in relati cu institutiile si cetatenii.

Acest fundament avea nevoie de reconstructie. Am dorit ca 2015 sa fie anul recastigarii normalitatii. In plan intern principiul a fost un altfel de a face politica in Romania, fara scandal, cu respect si seriozitate.

Transformarea consultarii din una golita de sens in una reala.

De-a lungul acestui an am fost intrebat de ce nu intervin in forta la adresa unor oameni politici, de ce nu raspund la atacuri cu aceeasi moneda. Onorand promisiunea de a face politica altfel am raspuns si acestor intrebari.

Prima actiune a fost semnarea acordului de crestere a bugetului apararii cu 2% de catre toate fortele politice.

Bugetul pentru 2016 prevede o prima etapa de crestere ca acest acord sa fie respectat pana in 2017.

Am inclus in strategia de Aparare Nationala aspecte legate de sanatate si educatie.

Romania puternica este mai mult decat un deziderat, este un proiect national pe care construim deja.

Ma bucur sa constat ca in cazuri importante a existat disponibilitatea actorilor politici de a se apleca mai atent asupra legii dupa cereri de reexaminare

Inca lipsesc anumite aspecte - dezbaterea si rigoarea. Legi importante au intrat in atentia publica abia dupa adoptarea lor ceea ce nu serveste nici parlamentului nici publicului.

La inceputul actualei sesiuni parlamentare am vorbit despre asteptarea publicului ca legile sa fie mai clare si sa nu se schimbe frecvent. Sunt convins ca Parlamentul poate sa indeplineasca acest deziderat.

In 2015 recastigarea normalitatii a insemnat si intarirea parteneriatelor noastre strategice.

Vizitele externe pe care le-am facut au avut tocmai aceast scop - de a da Romaniei o voe mai puternica, de a ne apropia de state din regiune. Am avut cateva obiective printre care consolidarea parteneriatului cu SUA, cu state UE precum Franta, Polonia, Germania, Italia, Marea Britanie si Turcia.

In acelasi timp relatia privilegiata cu Republica Modlova va ramane o constanta a politcii externe.

Din diverse motive Romania s-a aflat intr-o oarecare izolare. Am dori sa schimbam cu totul aceasta situatie si sa dinamizam politica expterna.

Romania este respectata in NATO.

Nu in ultimul rand recastigarea normalitatii a vizat si romanii din Diaspora. AM siguranta ca autoritatile vor asigura desfasurarea votului in cele mai bune conditii.

Esential este ca exista si a venit la timp si a rezultat din vointa clasei politice care si-a respectat promisiunea.

Se cuvine sa nu uitam in acelasi timp la lectiile anului 2015 si la ce lipseste pentru ca Romania sa fie cu adevarat prospera.

Cea mai tragica lectie se numeste Colectiv. Evenimentul care a indurerat o tara intreaga ascos la iveala multe probleme in fata carora am ridicat de multe ori din umeri si am ajuns sa le toleram. Sunt lucruri pe care nu avem dreptul sa le uitam.

Coruptia ucide, se pot pierde vieti nevinovate daca nu respectam legi si inchidem ochii.

O alta lectie este legea schimbarii. Nu e vorba de o nevoie de moment, ci de o schimbare profunda, o innorie care sa fie pe masura asteptarilor.

Nu are voie sa existe o prapasteie intre clasa politica si cetateni. Marea miza este reconstructia in politica si de a da societatii directia dorita.

Astazi, la 26 de ani d ela revolutie cel mai bun mod de a onora acest sacrificiu este sa recastigam increderea. Reconstructia politica este tema pe care o propun pentru 2016. Recastigarea increderii in politica, in partide si in cei care ii reprezinta, adica dumneavoastra.

Nu imi doresc o politica in care isi fac loc extremismul, populismul si radicalismul.

Cetatenii sa nu asocieze politica cu minciuna, coruptia sau ineficienta. Imi doresc ca romanii sa priceapa politica ca ce e menita sa fie - un spatiu al reprezentarii la care este onorant sa participi. Iar a face politica sa fie un mod prin care iti servesti natiunea. Pentru toate acestea e nevoie de deschidere din partea partidelor consacrate.

Reconstructia increderii mai presupune ceva din partea tuturor - sa recunoastem lucrurile bune. Daca ne dorim o reconstrucite trebuie sa evitam capcana lui  - nimic nu e bun.

Sa respingem tentatia radicalismului si a suspiciunii permanente. Romanii pot dovedi intelepciune.

Anul 2016 va aduce si alte provocari. Astept de la noul cabinet o guvernare responsabila. Acest exectuiv se afla in fata unei importante provocari.

Imi doresc crestere economica nu doar in termeni statistici ci care sa se reflecte in viata de zi cu zi. Stiu ca oamenii aspira la o viata mai buna.

Imi propun ca in 2016 sa am in atentie domenii cruciale precum sanatatea si educatia.

Am lansat o larga consultare pe tema educatiei.

Anul 2016 va fi dedicat unei dezbateri asezate din care sa rezulte o viziune de ansamblu. Romania educata trebuie sa devina un nou proiect de tara pe care sa il asumam.

In perspectiva implinirii a 100 de ani de educatie

Romania educata include si incurajarea culturii, inovarii, stimularea creativitatii.

S-ar putea spune ca 2015 este anul in care s-a introdus votul prin corespondenta. schimbarii unui guvern si al instalarii unui cabinet de tehnocrati.

Imi doresc sa fie anul in care a inceput schimbarea in politica, innoirea clasei politice.

Depinde de noi toti sa raspundem acestei nevoi a societatii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.