Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lista celor șase propuneri neobișnuite făcute de Guvern pentru conducerea Hidroelectrica

hidroelectrica
  • Hotnews:
Ministrul energiei Toma Petcu a transmis vineri catre Hidroelectrica o lista cu sase propuneri pentru functiile de membri provizorii in Consiliul de Supraveghere al companiei. Unele propuneri ale Ministerului Energiei sunt neobisnuite: un fost operator de productie grafica, actual consilier la Secretariatul General al Guvernului (SGG), o fosta prezentatoare TV si controversata Andreea Lambru, secretar general adjunct al Guvernului. Pe lista se mai afla si vicepresedintele Oficiului National pentru Jocuri de Noroc. Acestia se vor afla la conducerea uneia dintre cele mai valoroase companii din Romania.
Cine va conduce Hidroelectrica
- Ioana-Andreea Lambru (32 ani), absolventa a Universitatii Romano-Americana, Relatii Internationale Financiar Bancare. In ianuarie, premierul Sorin Grindeanu a numit-o secretar general adjunct al Guvernului, post pe care l-a mai detinut in perioada noiembrie 2012-iulie 2014. In perioada 2009-2011 a fost sefa de cabinet a lui Radu Stroe, care ocupa pe atunci functia de secretar general al PNL. In mai 2011, Lambru a fost desemnata secretar general adjunct al PNL. Acum este membru ALDE. In noiembrie 2012, a fost numita secretar general adjunct, post din care a fost eliberata din functie in iulie 2014, prin decizie a premierului Victor Ponta. In noiembrie 2012 a fost implicata intr-un scandal sexual cu un membru PNL.
- Horia Marian Gambuteanu (35 ani), absolvent al Facultatii de Transporturi. In prezent este consilier la Secretariatul General al Guvernului. Din septembrie 2014 pana in februarie 2017 a fost consilier in cadrul Ministerului Dezvoltarii. Timp de doua saptamani, in 2015, a fost directorul de cabinet al ministrului Sevil Shhaideh. Pentru perioada martie 2010- septembrie 2014 si-a trecut in CV ca a avut "activitati pe cont propriu", la "diferite firme, institutii si persoane fizice". Din 2004 pana in 2010 a lucrat ca operator productie grafica sau ca regizor la Prima TV, Canal D si Best Video Broadcast SRL.
- Andreea Negru - Ciobanu (36 ani), absolventa a Facultatii de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori (ASE). Are un doctorat in finante cu teza "Managementul portofoliului de active financiare in contextul globalizarii pietelor de capital". In prezent este purtător de cuvânt al ministrului Dezvoltării, Sevil Shhaideh. In perioada august 2013- februarie 2017 a lucrat in PR& Comunicare la Transelectrica. Pana in 2013 a fost jurnalist. In perioada 2004-2006 a fost jurnalist la Bursa, dupa care, pana in 2010, a ajuns editor-prezentator la Money Channel, in cadrul trustului Realitatea Media. Intre 2010 si 2012 a fost redactor sef la Money Channel, iar intre 2012 si martie 2013 a fost director editorial la Money TV.
- Gheorghe Gabriel Gheorghe (46 ani), absolvent al Facultatii de Drept "Lucian Blaga" din Sibiu. A facut pregatire si la Colegiul National de Aparare in 2013. In prezent, este vicepresedinte al Oficiului National pentru Jocuri de Noroc. In perioada octombrie 2013- februarie 2016, a fost membru in Consiliul de Administratie al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii. In perioada ianuarie 2013-aprilie 2013 a fost seful Directiei Antifrauda-Anticoruptie din Ministerul Economiei. Dn octombrie 2012 pana in martie 2013, a fost presedintele Consiliului de Supraveghere al Transelectrica. In perioada iulie 2012- ianuarie 2013 a fost sef al Corpului de Control in Ministerul Economiei, institutia fiind condusa atunci de Daniel Chitoiu (ALDE). Pana atunci a fost comisar la Garda Financiara Sibiu.
- Dorin Liviu Nistoran (49 ani), absolvent al Universitatii Politehnica Bucuresti, Electrotehnica. In prezent este director general al Televoice Group SRL. In perioada 2008-2009, a fost presedintele Autoritatii Nationale pentru Comunicatii. In perioada 2004-2008, a fost deputat PD. In perioada 2001-2004, a fost director general al SC Televoice Group, iar in perioada 2001-2003, consilier general Municipiul Bucuresti. Intre 2000 si 2003 a fost country manager Avenir Telecom SA.
- Dan Laurentiu Tudor (51 ani), absolvent al Facultatii de Constructii. In prezent este Director General Adjunct in cadrul ELCEN Bucuresti si se ocupa cu organizarea si coordonarea directiei tehnice si a departamentului IT. In perioada 2013-2015 a lucrat, ca sef biou si ca inspector sef regional, la Inspectoratul de Stat in Constructii. In perioada iunie 2012- ianuarie 2013, a fost consilier in Ministerul Economiei, in perioada lui Daniel Chitoiu. Pana atunci a lucrat la diverse firme din constructii.
  • Ziarul Financiar:
Percepţia noii generaţii şi modul cum se raportează la o companie sunt surprinzător de socialiste, comuniste: firmele ne exploatează, ne muncesc, ne ţin peste program, directorii ţin cu cei din vârf, ne dau salarii de nimic, iar rezultatul final, profitul companiei, este făcut prin exploatarea noastră.
În acest caz, companiile care raportează profit vor fi privite negativ, cu ură, şi mai puţin pozitiv.
Când Petrom a raportat pentru anul 2014 un profit de un miliard de euro, cel mai mare din România, cred că 90% din cei care au interacţionat cu această ştire au înjurat compania, conducerea, acţionarul principal, OMV – austriecii scot profitul din România şi noi le-am dat petrolul ţării gratis.
Dacă o bancă raportează profit, care până la urmă este şi o măsură a sănătăţii businessului, are parte numai de înjurături. Banca a făcut profit pe seama mea, pe dobânzile pe care le plătesc, pe comisioanele pe care ni le impun etc.
Nimeni nu priveşte cu respect, cu admiraţie profitul, mai ales noua generaţie, care a intrat şi va intra în câmpul muncii.
Într-o discuţie la ASE, profitul unei companii este văzut de studenţi ca formă de exploatare a lor. Surprinzător, nu? Pentru cei care sunt învăţaţi despre activitatea companiilor, despre bilanţ, despre contul de profit şi pierderi, despre sănătatea firmelor prin prisma unor indicatori de cash flow, lichiditate, solvabilitate etc.
Dacă şi cei de la ASE se uită cu ură la profit, puteţi să vă închipuiţi cum se uită studenţii de la alte facultăţi care nu au treabă cu cifrele!
Mă gândesc cum priveşte noua generaţie pierderile raportate de o companie. Cred că cu mai mare îngăduinţă, cu o înţelegere că viaţa e grea, că este greu de făcut afaceri în România.
Acest lucru se duce mai departe atunci când se discută despre salarii. Poate companiile care raportează pierderi au şanse mai mari la recrutare, cine ştie? Iar acesta este un paradox.
Mai degrabă ai înţelegere când nu ţi se măreşte salariul la o companie care are pierdere, şi poate te simţi vinovat că şi tu ai produs o parte din acea gaură, decât la o companie care obţine profit, pe care îl afli din ziare, şi lucrează cu marjă mare.
Profitul este văzut de angajaţi în corelaţie cu salariile. Dacă firma obţine profit, încep cererile salariale. Dacă profitul este în creştere, revendicările sunt mai mari. Când câştigurile firmei sunt în scădere, cererile se mai temperează.
  • RFI:
Viraj de 180 de grade sau nouă gafă a diplomaţiei americane în dosarul sirian ? Intrebarea merită pusă după ce ambasadoarea americană pe lângă ONU a declarat că « prioritatea noastră nu mai este plecarea de la putere a preşedintelui Bashar al-Assad. » Cum se explică acest reviriment al diplomaţilor americani?
In urmă cu 24 de ore, Nikki Haley spunea că « este imposibil de lucrat cu un om capabil să folosească armele chimice contra propriului său popor ». Câteva ore mai târziu, aceeaşi ambasadoare americană pe lângă ONU spunea că « trebuie să ne alegem bătăliile. Când privim situaţia, constatăm că trebuie să ne schimbăm priorităţile iar prioritatea noastră nu mai este să ne concentrăm ca să-l gonim pe al-Assad ». Pe scurt, Washington îşi va concentra eforturile pentru a găsi o soluţie politică la conflict.
O declaraţie ce este un viraj de 180 de grade al diplomaţiei americane care de la începutul conflictului, acum 6 ani, estima că plecarea de la putere a preşedintelui sirian este singura soluţie care ar putea readuce pacea în ţară. Din martie 2011 încoace, SUA au sprijinit numai grupurile opoziţiei care combat regimul de la Damasc. Declaraţia ambasadoarei americane pe lângă Naţiunile unite a provocat aşadar nedumerire şi supărare în rândul opozanţilor care au reafirmat că « refuză orice rol, actual sau pe viitor, pentru Bashar al-Assad ».
Inclusiv proprii colaboratori ai lui Haley au fost uimiţi de declaraţiile ambasadoarei şi au fost apoi nevoiţi să rectifice tirul. In opinia lor, ambasadoarea în fapt vroia să spună că administraţia Trump nu mai este axată strict pe soarta lui Bashar al-Assad ci şi pe înfrângerea organizaţiei stat islamic şi pe eliminarea influenţei iraniene din Siria. Frédéric Pichon, un cercetător şi specialist al Orientului mijlociu, interviuvat de colegii noştri de la redacţia în limba franceză, spune însă că « Trump va accentua lucrurile începute déjà sub Obama şi anume va lăsa dosarul sirian pe mâna ruşilor ».
In fine să mai spunem că 24 de ore după declaraţia doamnei Haley, Jean-Marc Ayrault, şeful diplomaţiei franceze, estima şi el că « nu trebuie să ne focalizăm pe soarta lui al-Assad ca să obţinem un acord de pace în Siria ».
Negocierile inter-siriene menite să ducă la un armistiţiu au fost reluate ele de o săptămână la Geneva dar analiştii îşi pun puţine speranţe în găsirea unui compromis, atât de mare este prăpastia între diverşii beligeranţi.
Niciun cuvânt, niciun comentariu pentru moment la Damasc apropos de repoziţionarea americanilor dar nu încape îndoială că vestea a fost primită ca o victorie de regimul al-Assad. După ani de zile de punere la zid, dictatorul sirian capătă o gură mare de oxigen, ba chiar de legitimitate. Nikki Haley nu-l mai consideră pe al-Assad decât « jenant ». « SUA se raliază astfel vocabularului folosit de Rusia » notează un specialist al conflictului citat de ziarul Le Monde.
  • Digi24:
Donald Trump e trădat de ai lui. Preşedintele se trezeşte în mijlocul unui război în interiorul Partidului Republican, un război care i-a blocat tentativa de a elimina Obamacare şi-i poate bloca toate măsurile promise în campanie. Ridicarea zidului, ruperea acordurilor comerciale şi tăierile masive de taxe pot rămâne balast de campanie dacă Trump pierde susţinerea republicanilor din Congres. Pare însă gata să-şi facă aliaţi în altă parte. În tabăra democraţilor.
Donald Trump îşi face duşmani în rândul propriului partid. Aripa conservatoare Gruparea Libertăţii se profilează drept nucleul anti-Trump al republicanilor, o poziţionare inacceptabilă pentru un preşedinte ce tolerează greu până şi criticile presei. Facţiunea este, în ochii preşedintelui, motivul pentru care încercarea sa de a reforma sistemul de asigurări sociale, primul test al puterii sale, a eşuat.
Gruparea Libertăţii va afecta întreaga agendă republicană dacă nu face imediat echipă cu noi, scrie Donald Trump pe Twitter. Alte mesaje îi vizează direct pe liderii grupării libertăţii, cu nume şi acuzaţii. Reproşul este că din cauza lor nu se poate face nicio reformă.
Republicanii divergenţi îl văd însă exponentul puternicilor de la Washington pe care, în campanie, Trump promitea să-i îndepărteze.
„Nicio ruşine, domnule preşedinte. Aproape toţi cedează în faţa stabilimentului politic de la Washington”, scrie pe Twitter congremen-ul Justin Amash, după ce echipa lui Trump s-a populat cu bancheri, iar promisiunile sale par să-i favorizeze mai mult milionarii decât clasa de mijloc care l-a votat. Izolat de-o bună parte a partidului său, Donald Trump încearcă să deschidă o cale de dialog cu democraţii moderaţi.
”Îi cunosc pe unii dintre democraţi şi ştiu că sunt oameni buni. Sincer cred că democraţii vor veni la noi şi vor spune „Uite, hai să ne unim şi să facem o lege grozavă pentru sănătate sau un plan care e foarte bun pentru oamenii din ţara noastră”. Cred că asta se va întâmpla”, a declarat Donald Trump, preşedintele SUA.
Schimbarea discursului însă înstrăinează şi alţi republicani, în afara aripii ultraconservatoare. Inclusiv Paul Ryan, preşedintele Camerei Reprezentanților, a taxat public repoziţionarea preşedintelui, după ce luni de zile i-a prezentat pe democraţi drept sursa răului în politica americană. Donald Trump este atât de nepopular, atât de slab şi de lipsit de susţinere în tabără democraţilor încât atât lui cât şi republicanilor le va fi imposibil să guverneze, spun analiştii citaţi de Reuters.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.