Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lituania negociază achiziţionarea unui sistem norvegian de apărare antiaeriană

Lithuanian President and independent presidential candidate Dalia Grybauskaite casts her vote during the first round of the country's presidential election in Vilnius

Guvernul lituanian negociază cu Norvegia achiziţionarea unui sistem de apărare antiaeriană în valoare de aproximativ o sută de milioane de euro, pe fondul tensiunilor cu Rusia, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului lituanian al Apărării, Vaidotas Linkus, relatează AFP. 'Am luat în calcul circa o sută de milioane de euro pentru sistemul NASAMS', a afirmat Vaidotas Linkus.

Este vorba despre rachete cu rază medie de acţiune, care ar forma primul scut de acest fel din ţările baltice, a adăugat el, refuzând să facă alte precizări. Relaţiile dintre NATO, din care face parte şi Lituania, şi Moscova cunosc o criză fără precedent de la Războiul Rece, după anexarea Crimeii de către Rusia în 2014. În luna iulie, NATO a decis să desfăşoare patru batalioane multinaţionale în cele trei ţări baltice - Lituania, Letonia şi Estonia, foste republici sovietice independente din 1991, - precum şi în Polonia, pentru a linişti aceste ţări.

Ţările baltice nu ar fi în niciun caz capabile să reziste unui atac lansat de armata rusă, însă încearcă să-şi consolideze forţele armate astfel încât un astfel de atac să fie cât mai costisitor pentru potenţialul agresor, notează AFP. Săptămâna trecută, avioane ale NATO au decolat de şapte ori pentru a escorta aparate de zbor sovietice care zburau deasupra Mării Baltice în apropierea ţărilor baltice. Rusia a respins întotdeauna ideea că ar avea ambiţii teritoriale şi acuză statele occidentale că modifică în favoarea lor echilibrul de forţe în apropierea frontierelor ruse, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.