Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Merkel și Trump: Ce au de împărțit cei doi?

www.thegatewaypundit.com
Trump Merkel

În cursul zile de azi (dar pe orar american) va avea loc mult așteptata întâlnire a președintelui american Donald Trump, cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel. Mai jos prezentăm câteva subiecte care se vor afla probabil pe agenda celor doi.

Principala speranță a lui Merkel este să-l convingă pe Trump să-și afirme susținerea pentru Uniunea Europeană și NATO. În privința NATO, Trump a avut poziții contradictorii până acum. El vrea, ca și Barack Obama înainta sa, ca țările europene din NATO să contribuie mai mult la forța alianței. Dar, încă din campanie, Trump a făcut afirmații care sugerau - când nu afirmau de-a dreptul - că SUA ar trebuie să fie cumva răsplătită pentru eforturile ale militare. Această linie a lui Trump pare a abandona gândirea strategică americană de până acum, care spune că o lume mai sigură este în interesul național al SUA.

În privința Uniunii Europene, membri importanți ai echipei lui Trump, în special Steve Bannon sunt eurosceptici. Ei reproșează Europei toleranță față de cei din afară (adică musulmani) și cred că re-apariția granițelor naționale ar  împiedica migrația acestora. Totuși, este probabil că Trump va fi mai amabil pe subiectul acesta.

Cei doi ar putea avea discuții și pe marginea acordului de la Paris, privind schimbările climatice globale. Trump a sugerat în campanie că ar putea părăsi acest acord însă, după alegeri, și-a mai moderat discursul. Totuși, administrația americană a tăiat din fondurile alocate pentru studierea schimbărilor climatice - asta sugerează că pentru noua echipă subiectul nu este important. Pentru Germania, însă, este important.

Ar fi interesant și dacă cei doi vor vorbi despre Vladimir Putin. Germania a avut, până la doborârea zborului MH17, o atitudine de reconciliere față de Rusia însă, de atunci încolo, a devenit una dintre țările care susțin permanent sancțiunile față de Rusia. Dacă Merkel va avea un mesaj către Trump, acela ar putea fi că Putin nu este un om cu care să poți face înțelegeri.

 

Dincolo de dosarele discutate, cei doi reprezintă valori și mesaje globale diferite. Cu sau fără voie, Merkel a devenit ultima mare speranță a lumii liberale globalizate, pe când Trump este campionul naționalismului și al izolaționismului. În aceste condiții, este greu să iasă amândoi fericiți din întâlnire.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.