Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Afacerilor Externe și omologul său turkmen și-au adresat mesaje de felicitare

inquamphotos.com / Octav Ganea
teodor melescanu

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, şi ministrul Afacerilor Externe al Turkmenistanului, Raşid Meredov, şi-au adresat reciproc mesaje de felicitare, vineri, cu ocazia celebrării a 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice bilaterale. 

România a fost una dintre primele ţări care au recunoscut independenţa Turkmenistanului, la 20 decembrie 1991, relaţiile diplomatice fiind stabilite la 21 iulie 1992, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis vineri AGERPRES

"Raporturile bilaterale au cunoscut un parcurs ascendent, configurându-se într-o relaţie specială cu valenţe strategice, construită pe platforma unei cooperări în domeniul energetic. Momente de referinţă ale dialogului politic româno-turkmen au fost reprezentate de vizitele Preşedintelui României la Ashgabat (iulie 2009 şi octombrie 2012) şi ale Preşedintelui Turkmenistanului la Bucureşti (noiembrie 1994, iulie 2008 şi mai 2011)", arată sursa citată. 

Contactele la nivel de ministru de externe, derulate atât cu ocazia vizitelor bilaterale, cât şi în marja unor evenimente multilaterale, au contribuit la impulsionarea dialogului dintre cele două ţări, mai arată MAE. 

Ministerul aminteşte că Turkmenistanul este al doilea partener economic al României în Asia Centrală, fiind totodată ţara cu cel mai mare număr de candidaţi declaraţi admişi la bursele oferite de statul român, prin Ministerul Afacerilor Externe, cetăţenilor din statele nemembre UE. 

În prezent, 150 de studenţi turkmeni se află la studii în România, interesul prioritar al acestora focalizându-se asupra ofertei educaţionale a României în domeniul petrolului şi gazelor naturale. "În sfera transporturilor, transpunerea în realitate a proiectului Coridorului de transport Marea Neagră-Marea Caspică constituie un obiectiv strategic pentru ambele părţi", precizează MAE. 

Poziţia sa geostrategică, în proximitatea coridoarelor de transport Est-Vest şi Nord-Sud, "îi conferă Turkmenistanului posibilitatea de a deveni un actor important în extinderea rutelor de transport de mărfuri între Asia şi Europa, evoluţiile regionale în acest domeniu fiind de interes şi pentru România", mai arată sursa citată. În acelaşi timp, prin vastele resurse de gaz natural deţinute, Turkmenistanul poate juca un rol esenţial în consolidarea securităţii energetice a Europei, subliniază MAE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.