Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul de Externe britanic 'se dă' TURC

Şeful diplomaţiei britanice, Boris Johnson, a încercat marţi, în timpul vizitei sale oficiale în Turcia, să-şi minimalizeze criticile la adresa acestei ţări şi a preşedintelui turc, lansate în timpul campaniei pentru referendumul asupra ieşirii Marii Britanii din UE, preocupat acum să menţină relaţiile dintre Londra şi Ankara, informează AFP, potivit agerpres.

Citeşte şi: Klaus Iohannis ia poziţie după demisia lui Mihai Răzvan Ungureanu: Ce a anunţat şeful statului

Astfel, după ce a considerat oportun să anunţe luni că este "mândrul proprietar" al unei maşini de spălat de fabricaţie turcească, Johnson a ales marţi să scoată la înaintare originile turceşti ale familiei sale.

"Unii dintre voi poate că ştiu că aceasta este patria strămoşilor mei", a declarat Johnson în timpul conferinţei de presă susţinute la Ankara, evocându-i pe 'Zeki, fratele bunicului său" şi pe "vărul Selim".

Citește și: N-ai mai văzut așa miri! Mireasa, ca mireasa, dar mirele… / FOTO

Străbunicul ministrului de externe britanic era un jurnalist şi om politic turc în anii 1900.

Este pentru prima dată când Boris Johnson efectuează o vizită în Turcia, după ce a prezentat, în timpul campaniei pentru Brexit, o eventuală aderare a acestei ţări la UE ca pe o ameninţare la adresa Europei.

Citeşte şi: Alegeri SUA: Clinton, întreruptă de 51 de ori în timpul dezbaterii electorale

El s-a făcut remarcat şi în mai, printr-un poem acid despre preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, publicat într-o revistă britanică, pentru care Johnson a câştigat "concursul de poeme insultătoare".

Întrebat despre aceasta de către un jurnalist, şeful diplomaţiei britanice s-a declarat "fericit" că interlocutorii săi turci nu au evocat acest poem. "În realitate, nu sunt deloc surprins că acesta nu a fost evocat, nimeni nu a considerat util să-l scoată în faţă înainte ca voi să faceţi acest lucru", a răspuns el, estimând că după puciul eşuat din 15 iulie turcii vor mai ales să audă vorbindu-se despre "angajamentul nostru faţă de Turcia". "Iar acesta este foarte puternic", a dat Boris Johnson asigurări.

Citeşte şi: Hillary Clinton l-a ironizat pe Donald Trump printr-un gest care a devenit viral - VIDEO

Turcia este considerată un aliat-cheie al UE în mai multe dosare, în special în cel privind migraţia ilegală de refugiaţi spre Europa.

Vizita lui Boris Johnson este prima în Turcia a unui oficial britanic de acest rang după lovitura de stat eşuată de la mijlocul lui iulie împotriva lui Erdogan. De altfel, acesta din urmă a declarat ulterior că a primit prea puţin sprijin din partea omologilor săi occidentali după acel puci.

Citeşte şi: LOVITURĂ în imaginea Partidului România Unită: 'Infiltrat de oamenii lui Soros'

Ankara îl acuză pe fostul predicator Fethullah Gulen, care s-a autoexilat din 1999 în SUA, ca fiind organizatorul din umbră al puciului. Autorităţile turce cer extrădarea lui, argumentând inclusiv prin faptul că această confrerie condusă de Gulen s-ar fi infiltrat în mai multe ţări străine.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.