Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nicușor Dan, un pas spre dreapta

nicusor dan

Nicușor Dan, ong-istul devenit politician, a început să își schimbe discursul. Dacă în campania electorală a marșat pe un discurs antisistem, cu lovituri directe la adresa clasei politice, îndemnând alegătorii să nu mai aleagă politicieni, acum, după ce campania a trecut, după ce a văzut ce înseamnă negocierile politice pentru formarea unor majorități în consiliile locale, Dan virează spre un nou tip de discurs.

În politică, cel mai rău lucru posibil este izolarea. Atunci când ești izolat, când nu ai punți de dialog și nu poți negocia cu celelalte partide politice, riști să te blochezi. Nu poți face alianțe, nu poți construi, nu poți obține poziții de putere, nu poți să îți treci proiectele și pe termen lung scazi în ochii electoratului pentru că, mai devreme sau mai târziu, ți se lipește eticheta de ”neputincios”.

Nicușor Dan a conștientizat faptul că riscă să ajungă într-o zona de izolare. USB a încercat un joc de izolare în interiorul consiliilor locale, dar a picat prost. A încercat să joace pe poziția-nu facem alianțe cu niciun partid, rămânem singuri, votăm proiectele care ne convin. Dar, ce să vezi, din acest joc, a ieșit un ajutor dat PSD-ului. Datorită componenței consiliilor, datorită faptului că USB este a doua forță ca număr de consilieri, PSD a reușit să își treacă toate proiectele, să formeze majoritățile și să își numească viceprimarii, în alianță cu ALDE și PMP.

Acum, odată cu apropierea alegerilor parlamentare, Nicușor Dan a schimbat strategia. Pentru prima dată a lansat în spațiul public un semnal către liberali:este posibilă o colaborare cu PNL, pe programul de guvernare, adăugând că este sceptic că va fi "pe aceeaşi lungime de undă cu PSD".

Mai mult de atât, Nicușor Dan încearcă să își lipească imagine și de Cioloș, afirmând că ”l-ar susține” pentru postul de premier, după aceste alegeri.

Fostul ong-ist a intrat repede în pielea politicianului și asta nu e rău, încercând să iasă din zona de izolare în care s-a dus de unul singur, doar pentru a-și întări forța mesajului electoral antisistem.

Nu putem spune acum că Nicușor Dan va urma un drum spre PNL. Poate se va suci spre PSD după alegerile generale. Atunci vor conta negocierile și ofertele cele mai avantajoase. Acum putem spune că electoratul care l-a votat pe Nicușor Dan este un electorat care are o antipatie mult mai mare la adresa PSD, decât la adresa PNL. Electoratul lui Nicușor ar accepta mult mai ușor o alianță cu liberalii.

Vom vedea dacă Nicușor Dan va reuși să își facă structuri în toate județele, să obțină pragul electoral și să intre în parlament. Până atunci, vedem că liderul USB începe să treacă din zona ONG, în zona politică și să intre în joc. Conștient că nu poate rămâne izolat, conștient că are nevoie de mai mulți lideri de imagine, Nicușor deschide un nou drum, trimițând bezele atât lui Cioloș, cât și liberalilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.