Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONG-urile trag un SEMNAL de ALARMĂ: pericol MAJOR de infecții cu HIV și TBC

ONG-urile din domeniul medical trag un semnal de alarmă foarte puternic, în privința riscului de infecție cu HIV și TBC. Aceștia susțin că, în acest moment, un om infestat cu HIV sau TBC, dar care locuiește pe străzi și nu are asigurare medicală sau acte nu poate fi tratat în spitale, pentru că unitățile medicale nu pot deconta tratamentul, iar oamenii respectivi sunt trimiși înapoi pe străzi, loc unde riscul de a răspândi boala este foarte mare. În acest sens, ONG-urile solicită Ministerului Sănătății crearea unui fond special prin care să acopere inclusiv tratarea celor fără documentele necesare.

Citește și: Dan Tăpălagă, răspuns dur la atacul lui Liviu Dragnea: 'Pablito, deja mă cam dor dinții'

Citește și: Liviu Dragnea CUTREMURĂ PSD: sforarul Viorel Hrebenciuc ar fi încercat un puci

Conform unui studiu din 2015 al Agenţiei Naţionale Antidrog, din cei aproape 10.000 de consumatori de droguri injectabile estimaţi în Bucureşti, doar 37% au asigurare de sănătate, 48%nu au acte de identitate şi 16% au locuit pe stradă.

Asta înseamnă că un bolnav de TBC, ajuns la medic, se va întoarce în societate netratat. Cei care apără drepturile pacienţilor spun că din cauza birocraţiei cel mai greu este ca un astfel de bolnav să obţină documentele necesare, în timp ce spitalele se află în imposibilitatea de a face decontările pentru persoanele fără acete acte, dincolo de limita a 72 de ore de spitalizare de urgenţă.

Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS), Fundaţia Parada, Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT), Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) şi Fundaţia Romanian Angel Appeal cer ministerului Sănătăţii să găsească urgent soluţii pentru crearea unui fond de urgenţă pentru acoperirea serviciilor de spitalizare furnizate persoanelor fără sau card de sănătate; o mai puţină birocraţie pentru obţinerea documentelor şi asigurarea de către minister a serviciilor de diagnosticare şi asistenţa medicală a populaţiilor cheie.

"România are cea mai ridicată rată de tuberculoză din Uniunea Europeană. În plus, în anii 2010-2014, România s-a confruntat cu o epidemie de HIV în rândul consumatorilor de droguri, ale cărei efecte se resimt şi azi. Locurile pentru tratamentul asigurat dependenţilor de droguri în Bucureşti sunt sub nivelul necesar. În prezent nu există un mecanism prin care persoanele fără adăpost, bolnave, singure şi fără asigurare sau acte de identitate, să primească îngrijirile necesare pentru a diminua riscul transmiterii", se arată într-un comunicat de presă transmis de organzaţiile neguvernamentale.

Asociaţiile susţin că atât timp cât drepturile fundamentale ale populaţiilor-cheie nu vor fi tratate cu seriozitate, un răspuns sustenabil la problematica răspândirii infecţiei cu HIV şi TBC nu va există.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.