Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU condamnă Damascul şi Moscova şi cere o anchetă asupra asediului Alepului

france24
alep siria razboi

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a cerut vineri oprirea raidurilor lansate de aviaţia siriană şi cea rusă asupra oraşului Alep şi a solicitat o anchetă pentru identificarea celor responsabili de încălcarea drepturilor omului în acest oraş din nordul Siriei, relatează AFP. Reuniţi în sesiune extraordinară la solicitarea celor 16 state membre, Consiliul a adoptat cu 24 de voturi pentru, 7 împotrivă şi 16 abţineri o rezoluţie care vizează regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi "aliaţii săi", Rusia şi Iranul.

Rezoluţia, care nu are însă caracter obligatoriu, "condamnă cu fermitate recurgerea la metode de luptă precum înfometarea populaţiei şi orice stare de asediu care vizează civili". Armata siriană a încercuit oraşul Alep de la începutul lunii iulie şi a lansat luna trecută o ofensivă pentru a recuceri partea de est a oraşului controlată de rebeli. Documentul condamnă de asemenea "actele teroriste comise împotriva civililor de către Stat Islamic, Frontul Al-Nosra şi alte organizaţii teroriste".

Totodată, în document se cere Comisiei internaţionale de anchetă privind Siria, mandatată de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, să "efectueze o anchetă specială privind situaţia din Alep pentru identificarea celor consideraţi responsabili de încălcări şi abuzuri ale legilor internaţionale privind drepturile omului". Într-un discurs pronunţat în deschiderea sesiunii la Palatul Naţiunilor din Geneva, Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Raad al-Hussein, a denunţat "crimele de amploare istorică" comise în Siria, în special la Alep, devenit, în opinia sa, "un abator".

Vorbind despre "crime de război" comise de "toate părţile" în conflict, el a subliniat că "dacă (aceste crime) au fost comise în cunoştinţă de cauză în cadrul unui atac de anvergură şi sistematic împotriva civililor, atunci ele reprezintă crime împotriva umanităţii", a declarat oficialul ONU. El a cerut Consiliului de Securitate al ONU "să lase deoparte rivalităţile şi să acţioneze într-o singură voce" pentru a pune capăt acestui conflict declanşat în martie 2011 care a făcut deja peste 300.000 de morţi, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.