Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OUG 53/ 2017 referitoare la sancţionarea muncii la negru, respinsă de Senat

Inquam Photos / George Calin
Senatul Romaniei

Senatul a respins, în şedinţa plenului de luni, OUG 53/2017 pentru modificarea şi completarea Codul muncii prin care se stabileşte că angajatorul îşi poate relua activitatea după ce plăteşte contravenţia pentru persoanele identificate fără contract de muncă. OUG 53/2017 prevede modificarea Codului muncii, în sensul că regimul sancţionator în ceea ce priveşte caracterul penal al faptei de a primi mai mult de 5 persoane la muncă fără contract de muncă se schimbă în încadrarea faptei sub formă de contravenţie, indiferent de numărul de persoane identificate că prestează muncă nedeclarată.

Actul normativ stabileşte contravenţia la 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată că prestează muncă nedeclarată şi prevede sistarea activităţii locului de muncă supus controlului cu posibilitatea reluării activităţii numai după achitarea amenzii aplicate şi remedierea deficienţelor care au condus la sistare. Ordonanţa introducea posibilitatea achitării a jumătate din amendă în termen de 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal, ori, după caz, de la data comunicării acestuia şi stabileşte obligaţia angajatorului de a păstra la locul de muncă o copie a contractului individual.

Senatorul USR Florina Presadă a calificat Ordonanţa ca fiind "inaplicabilă" pentru că angajatorul nu poate ţine la locul de muncă contractele de muncă pentru toţi angajaţii. Proiectul de respingere a Ordonanţei a primit 99 de voturi "pentru" şi 9 "abţineri" din partea Senatului, în calitate de primă cameră sesizată. Forul decizional în acest caz este Camera Deputaţilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.