Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partidul prokurd din Turcia BOICOTEAZĂ votul asupra reformei constituţionale

Partidul opoziţiei prokurde din Turcia, care are numeroşi deputaţi aflaţi în prezent în închisoare, a anunţat că va boicota votul asupra proiectului de reformă constituţională ce vizează întărirea puterilor preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, transmite AFP, potrivit agerpres.

"Nu ne vom folosi dreptul de vot pentru acest proiect lipsit de legitimitate, într-un context în care deputaţii noştri au fost arestaţi pe nedrept şi împiedicaţi să-şi exercite funcţiile", a anunţat luni seara pe Twitter Azhan Bilgen, purtător de cuvânt al Partidului democrat popular (HDP).

Parlamentul turc îi acordă puteri de SULTAN preşedintelui Erdogan

În prezent 11 din cei 59 de deputaţi ai HDP se află în închisoare, sub bănuiala că susţin Partidul muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizaţie considerată drept teroristă în Turcia, SUA şi Uniunea Europeană.

Anunţul survine în contextul în care Parlamentul turc a lansat luni dezbaterea asupra unei reforme constituţionale ce prevede un transfer al puterii executive a premierului în mâinile preşedintelui. Pentru ca reforma în acest sens să poată face obiectul unui referendum este nevoie de votul favorabil a cel puţin 330 din totalul de 550 de deputaţi. Partidul islamo-conservator aflat la putere, AKP, şi formaţiunea dreptei naţionaliste MHP, de opoziţie dar care susţine reforma, dispun împreună de 355 de voturi.

Luni, liderul HDP Selahattin Demirtas a remis Parlamentului, din închisoare, o petiţie în care cere drept de vot pentru deputaţii aflaţi după gratii. "În condiţiile în care 11 membri ai Parlamentului au fost făcuţi ostatici politici într-un mod ilegal, iar dreptul nostru de a ne exprima punctele de vedere în Parlament şi de a vota ne-au fost retrase cu forţa, dezbaterea şi votul (asupra reformei) sunt puse de la bun început sub semnul întrebării", a scris Demirtas.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.