Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL, anesteziat, sub şocul absenteismului la urne. Gânduri de retragere la vârful partidului

stanford.com
analiza

Pe culoarele PNL suflă vântul deznădejedii. Se anunţă un adevărat dezastru la nivelul Capitalei, iar la nivel naţional lipsa de mobilizare la vot a românilor are  potenţialul unei adevărate catastrofe  pentru conducerea PNL. Deja, pe la colţuri se  simte  vânt de schimbare.

Vezi și: EXIT-POLL ora 16.00. Valul PSD se sedimentează

La vârful PNL  se ştie că Primăria Capitalei este un vis prea îndepărtat pentru liderul filialei Bucureşti, Cătălin Predoiu. Potrivit unor surse din  conducerea PNL, Predoiu se va clasa pe locul trei,  iar acum se pune problema cu ce scor. "Tot ce înseamnă sub 15% pentru Primăria Bucureşti ne va lăsa fără conducere. Un scor de sub 30% la nivel naţional, la fel. Liderii se gândesc deja  la retragere. Mai mult Alina (Alina Gorghiu - n.r.), Blaga  se  ţine mai tare, dar dacă va veni semnal de sus, de la Cotroceni, va face şi el pasul înapoi. În Ardeal şi Moldova, unde ne-am pus cele mai mari speranţe, e jale. Oamenii nu au  ieşi la vot", îşi varsă offul sursele citate.

O rată de prezenţă scăzută la vot avantajează numai PSD care are un electorat mai disciplinat  şi mai unit. Dreapta politică este disputată în prezent de mai multe partide, crearea  noului PNL  neputând să aducă procentele dorite.

Nici actuala conducere liberală, care este percepută deja  ca  principala  responsabilă pentru  acest eşec deja  prefigurat. "Nici separat, nici împreună,  Gorghiu şi Blaga nu mai pot genera emoţii nici în interior, nici în exterior. Au  avut  un an să crească în sondaje, iar ei au scăzut, iar prin deciziile lor au tras şi partidul după ei", ne-au mai  dezvăluit sursele citate, care mai susţin că se aşteaptă la primirea în curând a unui nume în plic cu ştampila Cotroceniului.

Potrivit rezultatelor provizorii, Bucureştiul şi scorul final la nivelul Capitalei va punecruce tandemului Gorghiu-Blaga. "Nu vom lua mai mult de 25%. Predoiu riscă să ia chiar jumătate din acest procent. La  Sectorul 1, Nazare e ca şi mort, Mironescu , la 6, aşiderea, iar Clotilde aproape că-l întrece şi pe Tudorache. La 2 şi 5, Dan şi Ovidiu încă se află încă în joc. Raeţchi are puţin peste 30, depinde de unde îți vin informațiile, la fel şi ceilalţi doi.  Sava ar putea fi singurul care ar câştiga (deși lucrurile nu stau chiar bine și acolo), după ce Piedone l-a luat în braţe şi nu-i mai dă drumul. Trist, pentru un partid aflat acum câteva  luni, pe primul loc în sondaje, să obţină o primărie la Bucureşti, dar cu ajutor extern", ne-a declarat, sub imperiul anonimatului, un prim-vicepreşedinte PNL.

La nivel naţional, conducerea PNL a fixat  o ţintă de 39,02% şi a impus pentru fiecare  filiala  aducerea unui anumit numar de  voturi si atingerea unui procent. Acum, confruntaţi cu rata de prezenţă scăzută, liderii de filiale se simt îndreptăţiţi să pretindă clemenţă. " Nimeni nu va atinge  cota impusă. Dacă ei (conducerea centrală a PNL- n.r. ) abia vor lua 25% la Bucureşti, cum să ne mai pretindă să ne atingem obiectivele?", se burzuluiesc liderii locali din teritoriu.

În aceste  condiţii, este explicabil de ce în ultima vreme, Vasile Blaga s-a pronunţat împotriva  organizării unui Congres după alegerile locale, iar Alina Gorghiu a preferat să treacă sub tăcere această alternativă de resuscitare a partidului. Mizând şi pe sprijinul Cotroceniului, unii lideri de filiale vor însă să forţeze organizarea unui Congres post electoral. "Blaga nu este în poziţia să spună sau să facă ce vrea în partid. Oricine din partid este mai bun pentru partid  decât tandemul Blaga- Gorghiu care şi-au consumat orice resursă", conchid aceleaşi surse.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.