Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL îl ajută pe Victor Ponta să rămână premier și după 2016

revista presei

Evenimentul Zilei:

Înțeleg că strategia PNL, dacă pot folosi un cuvânt atât de prețios, este să nu facă nimic, să aștepte ca Victor Ponta să enerveze lumea și să câștige alegerile parlamentare călărind valul indignării populare.Asta a fost șansa lui Iohannis, pe 16 noiembrie, un vot masiv anti-Ponta, iar liberalii cred că minunea de atunci se va repeta de câte ori vor ei. Părerea mea este că se înșeală. Dacă PNL continuă pe drumul pe care se află acum, foarte mulți alegători vor sta acasă sau vor da un vot de protest, pentru formațiuni mici, chiar dacă acestea riscă să nu treacă pragul electoral. Există niște probleme fundamentale pe care PNL trebuie să le depășească, dacă vrea să fie perceput ca un partid aflat în opoziție cu PSD. Majoritatea liderilor săi provin din vechiul USL și, dincolo de prieteniile care poate îi mai leagă, par că au rămas la mentalitatea anului 2012. Cu greu, după o serioasă presiune publică, Tudor Chiuariu a fost expulzat din partid, dar alți parlamentari, condamnați penal definitiv, sunt neatinși...Tot pentru că se agață de speranța că UDMR-ul îi va ajuta să formeze guvernul, în 2016, PNL a început să abandoneze, pas cu pas, propunerea privind votul prin corespondență... PNL a abandonat inexplicabil o serie de teme de atac împotriva lui Ponta. De exemplu, liberalii nu spun un cuvânt despre scandalul Petromidia – statul român nu a încasat nici acum cele 200 de milioane de dolari, iar fondul de investiții de un miliard USD este complet uitat. Dezbaterile despre slaba absorbție a fondurilor europene, blocarea investițiilor în infrastructură – cele de la metrou, de exemplu – sunt haotice și fără convingere... Chiar dacă PNL va obține mai multe mandate decât PSD la alegerile din 2016, există șanse bune să rateze guvernarea. În primul rând, conducerea UDMR este mult mai apropiată de PSD. În al doilea rând, dacă Ponta se duce la consultările de la Cotroceni de mână cu UDMR, estimarea mea este că Iohannis va accepta această combinație. Actualul șef al statului nu va încerca să-și ajute partidul, să forțeze nota și să pună presiune pe UDMR, declarând că va nominaliza un liberal la conducerea guvernului, indiferent de înțelegerile dintre partide.Până anul viitor se vor schimba multe – activitatea DNA este impredictibilă – dar, în acest moment, aș spune că PNL îl ajută pe Victor Ponta să rămână premier și după 2016.

Hotnews:

Consiliul National de Securitate al Rusiei (echivalentul CSAT) a decis sa schimbe Strategia Nationala de Securitate si Doctrina de Securitate Informationala, potrivit unei declaratii a sefului Consiliului, Nikolai Patrusev, citat de agentia TASS. Patrusev sustine ca motivul schimbarilor preconizate este "aparitia unor noi amenintari militare" si citeaza situatia "din interiorul si din jurul Ucrainei", dar si Primavara Araba, Siria si Irak. Patrusev acuza NATO si SUA ca devin "tot mai agresive fata de Rusia", in conditiile in care Rusia este tara care a incalcat tratatele internationale prin anexarea Crimeei si implicarea directa in luptele din estul Ucrainei... Seful Consiliului National de Securitate acuza SUA si NATO ca isi urmaresc scopurile prin intermediul unor "actiuni indirecte" - proteste populare, organizatii radicale si extremiste. Paradoxul este ca Federatia Rusa este tara care a utilizat pe scara larga acest tip de actiuni in ultimii ani: proteste in estul Ucrainei pentru destabilizarea regiunilor rusofone, sustinerea unor organizatii sau partide radicale din Europa (Frontul National din Franta, factiuni ale Syriza din Grecia, Jobbik in Ungaria etc) pentru a crea brese in actiunile Uniunii Europene. Actuala Strategia Nationala de Securitate a Rusiei a fost realizata in 2009, cand presedinte era Dmitri Medvedev.

Ziarul Financiar:

Niciun partid politic european nu a făcut în ultimii ani mai mult pentru investitori şi bancheri decât conservatorii din Marea Britanie, iar ei au fost generos răsplătiţi de City-ul londonez, unul dintre cele mai puternice centre financiare din Europa. Alegerile parlamentare brita­nice de astăzi s-ar putea să de­monstreze că puterea financiară a celor înstăriţi nu este suficientă pentru a le aduce conservatorilor conduşi de David Cameron o victorie politică fără drept de apel. Laburiştii lui Ed Miliband, o „bestie“ politică feroce atunci când este vorba de câştigarea puterii, au şanse mari să câştige suficiente voturi pentru a nu permite conservatorilor să guverneze singuri. Puterea financiară a laburiştilor este asigurată mai ales de uniunile sindicale. Votul este descris de presa din Regat ca fiind unul dintre cele mai importante din istoria ţării şi va fi una dintre cele mai strânse curse din ultimele decenii. Alegerile vor arunca, probabil, ţara în politica multipartită, comună în Europa continentală, unde, spre deosebire de Marea Britanie, guvernele de coaliţie nu sunt ceva obişnuit.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.