Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL, reacție dură față de Mugur Isărescu: ”Mare dezamăgire!”

isarescu

Deputații liberali au inițiat un proiect de lege privind darea în plata a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite, astfel încât atunci când o persoana fizica nu mai poate plăti un credit la banca, sa poata transfera bunul care a fost ipotecat în favoarea băncii fără a mai fi grevat de alte datorii. Astăzi guvernatorul BNR a precizat, pe acest subiect, că orice inițiativă legislativă care prevede ca debitorii băncilor pot restitui împrumuturile cu imobilele depuse garanție pentru credite va descuraja total creditarea.

Citește și: PNL vrea să revoluționeze relația dintre bănci și clienți

În replică, deputatul Daniel Zamfir, inițiatorul legii, i-a solicitat guvernatorului Mugur Isărescu să nu-i inducă în eroare pe români și a precizat că este profund dezamăgit de atitudinea guvernatorului BNR, cel care ar trebui să fie un factor de echilibru între sistemul bancar și cetățeni.

Am primit cu foarte mare surprindere și dezamăgire reacția de astăzi a guvernatorului BNR în legătură cu proiectul de lege pe care l-am inițiat împreună cu avocatul Gheorghe Piperea și pe care îl susțin 155 de parlamentari din tot spectrul politic in legătură cu darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite. Surprindere, pentru că domnul Isărescu sare în apărarea băncilor înainte ca acestea însele să se pronunțe sau, mai rău, în favoarea “hingherilor de credite”.

Dezamăgire, pentru că afirmațiile domnului Isărescu sunt incorecte, necinstite și cu reaua intenție de a-i induce în eroare pe cei care au depozite la bănci, dar și pe cei care vor vrea pe viitor să contracteze credite.

Citește și: Isărescu, replică la o inițiativă PNL : Cine va mai acorda credite imobiliare?

De ce? Mai întâi pentru că domnul Isărescu susține că banii deponenților ar fi în pericol dacă s-ar adopta proiectul de lege, întrucât aceștia așteaptă dobânzi la depozitele lor, nu "ferestre și acoperișuri". Or, care este diferența între proiectul  nostru  și realitatea prezentă? Acum, banca nu execută debitorii în caz de neplată a creditului? Pe cale de consecință, le dă deponenților, în loc de dobânzi, ferestre sau bucăți de terenuri? Nu! Diferența pe care ar aduce-o noua lege ar fi că banca să nu se mai poată îndrepta și împotriva altor bunuri decât cele care au constituit garanția.

A doua afirmație incorectă a domnului guvernator este aceea că legea în cauză ar omorî creditarea de acum înainte. Or, eu afirm cu tărie că, dimpotrivă, românii vor avea mai multă încredere să se angajeze într-un astfel de contract cu băncile. Or, tocmai domnul Isărescu a constatat că în prezent creditarea este afectată de relația ruptă între bancheri și români.

Sunt profund dezamăgit de atitudinea guvernatorului BNR, cel care ar trebui să fie un factor de echilibru între sistemul bancar și cetățeni. În toate sondajele de opinie, dumnealui este creditat cu o încredere uriașă de către cetățenii acestei țări, ceea ce ar trebui să-l împovăreze cu răspundere față de ei, nu față de bănci.

O astfel de răspundere ar fi trebuit să-l facă să acționeze în toți anii aceștia în care băncile au pus în cârca românilor comisioanele ilegale pe care instanțele acum le desființează în masă. Nici astăzi domnul Isărescu nu vorbește despre ele, ci despre comisioane prea mari. Mare dezamăgire! susține liberalul Daniel Zamfir, într-un comunicat de presă.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.