Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Parlamentului European îi denunţă pe cei care semană discordie

Antonio Tajani

Preşedintele Parlamentului European (PE), Antonio Tajani, a pronunţat vineri un violent rechizitoriu în Spania împotriva "celor care seamănă discordie", în plină criză între Madrid şi liderii separatişti din Catalonia, relatează AFP. "Atunci când unii seamănă discordie, ignoră cu bună ştiinţă legile, este necesar să fie reamintită importanţa statului de drept", a declarat Antonio Tajani într-un discurs la Oviedo, în nordul Spaniei, unde Uniunea Europeană a primit Premiul Prinţesa de Asturias pentru Concordie.

"Nimeni în Uniunea Europeană nu îşi imaginează să încalce legile care au fost adoptate de toţi", a continuat el în faţa regelui Spaniei care, ulterior, a denunţat o "tentativă inacceptabilă de secesiune" a Cataloniei.

Majoritatea separatistă din parlamentul regional de la Barcelona şi guvernul catalan nu mai recunosc Curtea Constituţională a Spaniei. "A venit timpul să ne reamintim, în aceste vremuri în care egoismele naţionaliste înguste ies la suprafaţă (...), că prosperitatea tuturor îi ajută, de asemenea, pe cei care contribuie cel mai mult", a subliniat preşedintele Parlamentului European într-un discurs salutat cu ovaţii în picioare.

Separatiştii catalani susţin că bogata lor regiune plăteşte prea multe impozite statului spaniol fără o compensaţie echitabilă. "Noi nu ridicăm graniţe între europeni", a continuat Antonio Tajani. "De prea multe ori în trecut, perspectiva de a schimba graniţele a fost prezentată ca un panaceu divin şi s-a transformat într-un haos infernal", a adăugat el. "Există în Europa populişti şi naţionalişti care cheltuiesc timp şi bani pentru a ne diviza. Ar face mai bine să acţioneze pentru concordie", a mai spus liderul PE, conform Agerpres.

În intervenţia sa, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a reamintit că "statul de drept (...) ne permite să trăim împreună, într-o coexistenţă armonioasă şi în respectul diferenţelor noastre".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.