Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PROGNOZĂ - Cine va fi marele perdant al alegerilor parlamentare/ OPINIE

sut afara excludere

Reporterii STIRIPESURSE.RO au monitorizat de la firul ierbii această campanie electorală, acțiunile partidelor, modul în care s-au organizat liderii politici în această perioadă, iar la final vă oferim prognoza desprinsă ca urmare a acestor activități.

Vezi și: SONDAJUL sondajelor - Radiografia care ne arată cine câștigă alegerile parlamentare

Între alegerile locale și alegerile parlamentare nu s-a întâmplat niciun cataclism major, deci, în principiu, nici unul dintre cele două mari partide, PSD și PNL, nu ar avea motive să scadă vertiginos sau să crească spectaculos.

În alegerile de pe de 11 decembrie va conta destul de mult prezența, dar la o prezență scăzută se vor activa oamenii de partid. În acest moment, PSD și PNL au ajuns cam la același nivel în ceea ce privește infrastuctura de partid, pentru că PNL beneficiază și de organizațiile vechiului PDL. Așadar, o prezență scăzută la vot avantajează atât PSD, cât și PNL pentru că ambele partide vor merge pe activul de partid. În schimb, prezența mică la vot va îngropa USR și va afecta destul de tare ALDE. De această problemă va fi ferit PMP, un partid care a preluat multe dintre organizațiile UNPR, unul dintre partidele cu cea mai extinsă rețea din țară.

Pe cale de consecință, pronosticul pentru aceste alegeri arată în felul următor:

  1. PSD va avea o mică creștere față de alegerile locale, datorată faptului că au mai multe conduceri ale Consiliilor Județene, iar infrastuctura de partid este mai bine organizată. Pronosticul pentru PSD este de 39-40%.
  2. PNL va înregistra un ușor recul față de alegerile locale, pentru că a lipsit în această campanie Vasile Blaga, cel care organiza lucrurile în țară, iar infrastuctura de partid a fost puțin afectată. Pronosticul pentru PNL este de 26-27%.
  3. PMP este unul dintre partidele care vor beneficia de prezența mică la vot, iar scorul de la locale ar putea fi crescut puțin. Trebuie ținut cont că în aceste alegeri Traian Băsescu este implicat direct, spre deosebire de locale, unde era doar susținător. Pronosticul pentru PMP este de 7-8%
  4. ALDE va beneficia de ajutorul PSD în aceste alegeri și va depăși pragul electoral. Pronosticul pentru ALDE este de 5-6%.
  5. USR este partidul care va fi afectat cel mai rău de prezența scăzută la vot. USR nu are infrastuctură în țară și nici supraveghetori în secțiile de votare. Pronosticul pentru USR este 4-5%.
  6. UDMR va ajunge în Parlament pentru că liderii maghiari își vor strânge voturile în cele 4-5 județe în care au forță. Pronosticul pentru UDMR este de 5%.

Așadar, USR va fi marele perdant al acestor alegeri. După ce au fost surpriza uriașă din alegerile locale, USR va avea cel mai mult de suferit ca urmare a prezenței scăzute la vot.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.