Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primele 55 de propuneri de proiecte de cooperare din regiunea Dunării, aprobate la finanțare

enational.ro
dancu

Primele 55 de propuneri de proiect, dintre cele 100 depuse în cadrul primului apel al Programului Transnațional Dunărea, au fost aprobate la finanțare de Comitetul de Monitorizare (CM) al programului. Proiectele au primit o alocare de aproximativ 96 de milioane de euro, reprezentând 54% din bugetul FEDR total al programului.

Dintre proiectele aprobate, 5 sunt coordonate de lideri de proiect din România. În urma deciziei CM, Autoritatea de Management și Secretariatul Comun vor informa reprezentanții liderilor de proiect despre pașii care trebuie întreprinși în vederea semnării contractelor de finanțare și demarării implementării proiectelor. Decizia a fost luată în cadrul celei de-a treia întâlniri a CM, organizată în perioada 27-28 septembrie a.c., la București. În contextul în care, în acest an, țara noastră deține președinția acestui program, alături de Bosnia-Herțegovina, întâlnirea a fost prezidată de Camelia Coporan, Șeful Autorității Naționale din România pentru acest program (care funcționează la nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice).

Alte teme discutate au fost legate de organizarea celui de-al doilea apel de proiecte și de coordonarea programului cu obiectivele Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD). În ceea ce privește cel de-al doilea apel de proiecte, s-a decis ca lansarea acestuia sa aibă loc în luna ianuarie a anului 2017, alte detalii urmând a fi anunțate, până la sfârșitul anului în curs, pe pagina de internet a programului și în cadrul evenimentelor de promovare care urmează a fi organizate, inclusiv pe teritoriul României.

În prezent, este deschis apelul de proiecte dedicat Coordonatorilor de Arii Prioritare SUERD și este în pregătire un apel dedicat proiectelor tip ”seed money” (care să acorde capital inițial promotorilor de proiecte ce pot avea impact major în Regiunea Dunării), estimat a fi lansat în semestrul al doilea al anului 2017.

Programul de cooperare transnațională pentru regiunea Dunării, gestionat de MDRAP în calitate de Autoritate Națională, stimulează inovarea și spiritul antreprenorial, conservarea patrimoniului natural și cultural din regiunea Dunării, îmbunătățirea conectivității și sprijinirea tranziției spre o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon. Programul finanţează proiecte de cooperare transnaţională, în conformitate cu priorităţile Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării (EUSDR). Concentrarea geografică include regiuni din nouă state membre (Austria, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Ungaria, Germania, România, Slovacia şi Slovenia), dar şi din trei ţări din afara UE (Bosnia-Herţegovina, Serbia şi Muntenegru).

Bugetul Programului de cooperare transnaţională pentru regiunea Dunării este în valoare de 222 de milioane de euro, astfel:

- 202 milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR); FEDR are, drept obiectiv, consolidarea coeziunii economice şi sociale în Uniunea Europeană, prin reducerea dezechilibrelor dintre regiunile acesteia (în perioada 2014-2020, FEDR va investi peste 199 de miliarde de euro în regiunile Europei);

- 19,8 milioane de euro din Instrumentul de Asistenţă pentru Preaderare (IPA); IPA oferă asistenţă financiară şi tehnică pentru a sprijini procesul de reformă în ţările în curs de aderare. Fondurile IPA dezvoltă capacităţile acestor ţări, având, drept rezultat, evoluţii pozitive şi progresive în regiune (în perioada 2014-2020, IPA are un buget de aproximativ 11,7 miliarde de euro).

Beneficiarii eligibili sunt autorități locale/regionale/naționale, organisme de drept public, Grupări Europene de Cooperare Teritorială (GECT), organizații internaționale, organisme private, inclusiv IMM-uri.

Ratele de cofinanțare (pentru statele membre) sunt:

- Prioritățile 1-4: 85% FEDR + 15% cofinanțare națională

- Prioritatea de AT: 75% FEDR + 25 % cofinanțare națională

Cofinanțarea națională poate fi publică sau privată.

Autoritatea de Management a programului este Ministerul Economiei Naționale din Ungaria, conform unui comunicat de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.