Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proiect: Se propune etichetarea alimentelor în funcție de riscul cardiovascular

senat

Liberalii cer etichetare produselor alimentare cu etichete care sa informeze consumatorii cu privire la riscul cardiovasculat asociat consumului alimentului pe care îl cumpara, precum si acordarea de tichet de masa BIO, potrivit unui proiect de lege depus la Senat.

Propunere legislativa privind etichetarea produselor alimentare procesate pentru reducerea riscului de boala cardiovasculara prevede ca ''în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii, toti producatorii de alimente procesate au obligatia de a identifica toate produsele alimentare care reprezinta un risc cardiovascular pentru consumator, si de a include în eticheta produselor, eticherta de risc cardiovascular'', potrivit textului de act normativ.

Prin etichetare corespunzatoare se întelege aplicarea unui simbol dreptunghiular de culoare rosie, pentru risc ridicat, galbena pentru risc moderat si verde pentru risc scazut al incidentei unor boli cardiovasulare, potrivit sursei citate.

Costurile de productie a noilor etichete este absolut neglijabil, suprafata însumata a etichetelor tricolore nedepasind 10% din suprafata totala a etichetei produsului, sustin initiatorii în expunerea de motive.

De asemenea, în cazul în care produsele nu sunt preambalate si etichetare, vânzatorul au obligatia de a afisa la loc vizibil eticheta de risc cardiovascular, mai arata textul de lege depus la Senat.

Proiectul de lege prevede ca Ministerul Sanatatii are obligatia de a explica publicului larg, prin mass-media, modul în care trebuie decodate simnolurile reprezentate de etichetele de risc precum si riscurile asociate cu consumul produselor de risc.

Liberalii îsi propun sa modifice si Legea nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, prin acordarea unui tichete de masa BIO.

Valoarea nominala a unui tichet de masa BIO este cu 20% mai mare decât a celorlalte tichete, potrivit sursei citate, iar acestea nu pot reprezenta mai mult de 25% din numarul de tichete de masa, din luna respectiva.

Tichetele de masa BIO pot fi utilizate numai pentru achizitionarea de produse alimentare neprocesate, inclusiv din pietele agro-alimentare de la comerciantii autorizati, precum si prodise alimentare de orice fel care poarta eticheta "bio", potrivit initiative legislative.

Punerea în aplicare si controlul acestei legi revine Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentara (ANSVSA).

Liberalii propun si sanctiuni pentru nerespectarea legii, astfel prima abatere se sanctioneaza cu avertisment scris si obligatia de conformare în 30 de zile calendaristice, în timp ce la a doua abatere producatorii risca o amenda cuprinsa între 100 si 10.000 de lei, însotita de suspendarea comercializarii produselor respective.

Initiatorii sustin în expunerea de motive ca bolile cardiovasculare, diabetul si bolile renale sunt responsabile pentru majoritatea cheltuielilor si majoritatea cazurilor de deces din România, acestea având cel putin un determinat în alimentatia nesanatoasa, consumul de alcool sau de tutun.

"Eticheta tricolora'' este un proiect promovat de Societatea Europeana de cardiologie precum si de Societatea Româna de Cardiologie, iar implementarea prevederilor prevazute de legea propusa ar schimba semnificativ în bine starea de sanatate a populatiei, într-un interval de 5-20 de ani, sustin initiatorii, în expunerea de motive a proiectului de lege, potrivit Mediafax.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.