Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proiectul de ţară, în linie dreaptă. Mesajul lui Klaus Iohannis / VIDEO

klaus iohannis proiect de tara

Comisia prezidenţială pentru Proiectul de ţară s-a reunit marţi, la Palatul Cotroceni, în prima şedinţă de la constituire.

Şedinţa a fost condusă de preşedintele Klaus Iohannis.

”Acum aproape 2 ani am prezentat un concept care se baza pe ideea României lucrului bine făcut. Cred că şi acest proiect de ţară trebuie să fie un lucru bine făcut şi să ducă la o Românie a lucrului bine făcut”, le-a spus Klaus Iohannis membrilor comisiei.

Iohannis a afirmat că proiectul de ţară trebuie să stabilească noi obiective pentru România în condiţiile în care şi-a atins obiectivele pe care le-a avut până acum: integrarea în Uniunea Europeană şi aderarea la NATO.

”România s-a transformat, dar nu putem să ne oprim aici. Transformarea României trebuie să meargă mai departe, dar în ce direcţie? Aici vine să răspundă proiectul de ţară. (...) Contextul european şi global este schimbat faţă de anii în care am intrat în Uniunea Europeană şi nu avem nevoie de un proiect de ţară care să vină ca reacţie la situaţia în care ne aflăm, ci ca o reacţie proprie pornind evident de la realităţile de astăzi. Proiectul de ţară trebuie să fie unul al unei Românii moderne şi prospere, europene, dar trebuie să aibă propria noastră identitate, propriile noastre valori şi propriile noastre domenii de performanţă”, a declarat Iohannis.

Acesta a atras atenţia că România va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în prima jumătate a anului 2019, iar până atunci ţara noastră trebuie să ştie care-i sunt obiectivele şi ce îşi doreşte în cadrul UE.

”Eu sînt convins că România poate deveni o ancoră de stabilitate în această parte a lumii, un actor important în această regiune din estul Europei, dar nu e suficient să ne dorim acest lucru. Pentru asta trebuie să rămânem credibili, să fim un partener predictibil, serios şi de cursă lungă, iar acasă trebuie să dovedim că avem politici sănătoase, că România duce o politică prudentă şi predictibilă”, consideră şeful statului.

Comisia prezidenţială privind Proiectul de ţară a fost înfiinţată pe 20 septembrie. Forul este coordonat de consilierii prezidenţiali Leonard Orban şi Cosmin Marinescu.

Românii din Anglia au fost UMILIȚI sub ochii premierului: 'Căpșunari buni, dar nu știu cu telefonul'

Membri independenţi în comisie sunt: Cristian Popa - fost viceguvernator al BNR şi fost vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii, Dan Dungaciu - sociolog şi geopolitician, preşedinte al Fundaţiei Mării Negre, Gabriela Drăgan - profesor universitar la ASE şi director general al Institutului European din România, Ioan-Aurel Pop - academician şi rector al Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, Gheorghe Oprescu - profesor universitar la Universitatea Politehnică Bucureşti şi fost preşedinte al Consiliului Concurenţei, Lucian Croitoru - consilier pe probleme de politică monetară al guvernatorului BNR, Vasile Puşcaş - istoric şi profesor la Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca şi fost negociator-şef al României pentru aderarea la UE, Cristian Pârvulescu - politolog şi preşedinte al Asociaţiei "Pro Democraţia", Valentin Lazea - economist-şef al Băncii Naţionale a României, Iulian Chifu - fost consilier prezidenţial, analist de politică externă şi Daniela Nemoianu - fost preşedinte al Camerei de Comerţ Româno-Americane (AmCham). 

Din partea Guvernului în comisie este prezent Vasile Iuga - senior advisor la PwC. 

PSD i-a nominalizat pentru această comisie prezidenţială pe deputatul Viorel Ştefan şi pe fostul ministru al Fondurilor Europene, Marius Nica. 

PNL a numit în comisie pe Ene Dinga - fost ministru al Integrării Europene, cercetător ştiinţific la Academia Română şi Adrian Ciocănea - profesor universitar la Universitatea Politehnică Bucureşti şi fost ministru al Economiei. 

UDMR îi trimite în comisia prezidenţială pe europarlamentarul Winkler Gyula şi pe deputatul Attila Korodi, fost ministru al Mediului, iar grupul minorităţilor naţionale - pe liderul grupului, Varujan Pambuccian, şi pe deputatul Ovidiu Ganţ. 

ALDE este reprezentat de Cosmin Cristian - fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi de fostul parlamentar Radu Cojocaru, iar PMP de europarlamentarul Siegfried Mureşan şi de Lucian Alexandru Curtu - decan al Facultăţii de Silvicultură şi Exploatări Forestiere de la Universitatea Transilvania din Braşov.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.