Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Protest NEAUTORIZAT în București: Ce a anunțat Primăria Capitalei

pmb

In legatura cu protestul biciclistilor, organizat astazi, 22 aprilie, Biroul de Presa al Primariei Municipiului Bucuresti este imputernicit sa faca urmatoarele precizari:

Primaria Municipiului Bucuresti nu a autorizat organizarea marsului biciclistilor programat pentru sambata, 22 aprilie 2017, din cauza faptului ca organizatorul nu a solicitat aprobarea organizarii acestui eveniment, ci doar a instiintat Comisia de Analiza si Avizare a Cererilor pentru Desfasurarea Adunarilor Publice din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti.

Motivul invocat de organizatori pentru acest demers a fost acela ca au depus in anul 2013 o solicitare pe care o considera valabila pana in anul 2020.

Primaria Municipiului Bucuresti a transmis organizatorilor un raspuns in data de 21 aprilie, prin care s-a explicat necesitatea discutarii in vederea autorizarii evenimentului in fiecare an, cererea depusa in anul 2013 fiind valabila doar in acel an.

Citește și: Jaf ARMAT în Capitală: Un magazin de bijuterii a fost PRĂDAT de bărbați MASCAȚI

In cazul manifestarilor de amploare, cu trasee care strabat marile artere de circulatie (ex. Calea Victorie), este necesara analiza si discutarea cat mai aproape de data desfasurarii evenimentului, pentru a se evita suprapunerea cu eventualele lucrari edilitar-gospodaresti care ar putea sa se desfasoare in zonele respective.

OPTAR si Comunitatea Biciclistilor din Bucuresti, organizatori ai marsului de astazi, sustin ca nu mai doresc incheierea acestui protocol in fiecare an, pe motiv ca Municipalitatea nu doreste sa le aprobe traseul propus de ei. In realitate, OPTAR si Comunitatea Biciclistilor din Bucuresti au primit aprobarea Comisiei de Analiza si Avizare a Cererilor pentru Desfasurarea Adunarilor Publice din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti, ori de cate ori cererile au fost conforme legii 60/1991.

Mai mult decat atat, desi organizatorii marsului biciclistilor sustin ca promoveaza transportul alternativ, un stil de viata sanatos si drepturi pentru cetateni, facand apel la lege, chiar ei sunt cei care o incalca.

In ce priveste motivele acestui protest, Primaria Municipiului Bucuresti isi reafirma angajamentul de a sprijini si incuraja mersul cu bicicleta in Capitala, nu doar in scop recreativ, ci ca un mod alternative de transport.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea: „Bugetul pe anul acesta al Primariei Generale a Capitalei are ca prioritate rezolvarea marilor probleme de infrastructura ale Capitalei. As vrea sa subliniez faptul ca ne preocupa lipsa parcarilor din Bucuresti, avem alocata in acest sens o prima suma de 11 milioane de euro, ma refer atat la parcarile de la intrarea in Bucuresti cat si la cele din centru, multe fiind incluse in PIDU. De asemenea acordam o atentie deosebita promovarii mijloacelor alternative de deplasare în Bucureşti. Cred ca Bucurestiul poate sa fie un oras al biciciletelor, ca marile capitale europene, motiv pentru care am alocat in bugetul pe anul acesta suma de 2 milioane de euro pentru pistele de biciclete, alti 10 milioane de euro au fost alocati de Ministerul Mediului în 2014”.

Referitor la implicarea societatii civile in elaborarea planului de mobilitate urbana, facem precizarea ca inca din anul 2012 au existat discutii la nivelul Primariei Municipiului Bucuresti la care au fost implicate activ atat OPTAR, cat si alte ONG-uri - asociatii, grupuri civice. Urmare acestora, la nivelul Municipiului Bucuresti s-a constituit Grupul de lucru pentru realizarea Planului Integrat de Mobilitate în Municipiul Bucuresti si zona sa regionala de influenta în transport, OPTAR fiind unul dintre membri. Atat Primaria Capitalei cat si C.J. Ilfov au publicat Planul de Mobilitate pe site-urile proprii (www.pmb.ro si www.cjilfov.ro) si au organizat în perioada elaborarii acestuia (în 2015), dar si ulterior (primul trimestru al anului 2016) 3 dezbateri publice cu participarea institutiilor interesate si a cetatenilor. La toate aceste întalniri a participat atat OPTAR cat si alte ONG-uri care s-au aratat interesate de PMUD.

In toata aceasta perioada P.M.B. a raspuns la solicitarile adresate atat de OPTAR, cat si de alte ONG-uri, asociatii , grupuri civice si persoane fizice.

Reprezentantii ONG- urilor care au participat la dezbaterea publica organizata de municipalitate in cursul anului trecut, au declarat ca sustin proiectul, mai ales ca presupune dezvoltarea infrastructurii pentru pistele de biciclete, dar si modernizarea transportului public si au insistat ca PMUD sa acorde prioritate proiectelor ce presupun facilitarea mobilitatii pentru persoanele cu dizabilitati.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.