Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raluca Prună își toarnă cenușă în cap: Îmi recunosc limitele, nu am reușit să conving

raluca pruna 1

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat, joi, că îşi asumă faptul că nu a reuşit să convingă că locul lucrărilor ştiinţifice nu este în penitenciar, arătând că şi-a epuizat argumentele.

"Eu, ca ministru al Justiţiei, nu am reuşit să conving că locul cercetării ştiinţifice nu este în penitenciar. (...) Există o pictură a lui Caravaggio. Se numeşte 'Băiat muşcat de o şopârlă' şi figura aceea surprinsă a băiatului care, într-un buchet de flori, se trezeşte muşcat de o şopârlă este exact ceea ce mi-a venit în minte, când... Da, recunosc, îmi recunosc limitele, nu am putut convinge că locul cercetării nu este în penitenciar. Aşa că acum nu fac decât să asigur secretariatul lucrărilor viitoare, acest studiu de impact şi nu vreau să influenţez universităţile, eu sper ca acestea să poată spună singure dacă pot şi vor să se implice în acest proces", a afirmat Prună, la dezbaterile ''Maladia plagiatului şi anticorpii sistemului universitar" şi "Cărţile 'ştiinţifice' în regimul penitenciar'', organizate la GDS.

Citește și: OPINIE Nevertebratele cu coloană oficială

Ea a amintit că miercuri s-a decis suspendarea până la 1 septembrie a prevederii din lege potrivit căreia este redusă pedeapsa unui deţinut care scrie lucrări ştiinţifice. Până atunci, se va face un studiu de impact cu privire la ceea ce se va face cu această prevedere, a menţionat ministrul.

"Nu s-a pus problema definirii a ceea ce este o lucrare ştiinţifică, ci un studiu de impact să evalueze toate posibilităţile legislative pe care le avem", a precizat Prună.

Citește și: Au apărut primele metode legale pentru a păcăli legea anti-fumat

Ea a explicat că, înainte de suspendarea prevederii, "girul de ştiinţificitate" a unei lucrări era dat de un profesor sau de un conferenţiar, iar acum s-ar dori ca pragul să fie ridicat la nivel de catedră.

"Grupul de lucru, din care a făcut parte inclusiv Ministerul Educaţiei şi la poziţia aceasta s-a raliat şi CSM, spune să facem o procedură mai sigură, mai complicată. (...) Eu vă spun care este propunerea: ridicăm la nivel de catedră acest prag şi, după ce lucrarea este elaborată, este trimisă din nou la catedră şi catedra o trimite la CNATCU care trebuie să spună dacă lucrarea este ştiinţifică sau nu", a completat Prună.

Citește și: Teroriștii s-au făcut de râs: Spun că au capturat un tanc, dar în realitate e altceva / FOTO

Ministrul Justiţiei a spus că a propus abrogarea acestei dispoziţii privind reducerea pedepselor prin elaborarea de lucrări ştiinţifice pentru că locul unei lucrări ştiinţifice nu este în penitenciar.

"Eu am spus că, din punctul de vedere al Ministerului Justiţiei, eu mi-am epuizat argumentele. Când spun eu, nu spun eu, Raluca Prună, spun Ministerul Justiţiei. Am făcut publice toate acele date statistice care eu am crezut că sunt suficiente şi că este o chestiune de bun simţ să constatăm că, numai citind titlurile, nu putem identifica nimic care să fie ştiinţific la acea listă, poate doar acea lucrare care am înţeles că este plagiată", a precizat Prună.

Citește și: FĂRĂ PRECEDENT PRO TV difuzează o emisiune cu prezentatorul aflat în arest

Ea a adăugat că studiul care urmează să se facă, dar nu de către Ministerul Justiţiei, vizează posibilitatea ca facultăţile şi CNATCU să poată gestiona "această inflaţie de lucrări care continuă".

"Am propus abrogarea pentru că mie mi se părea normal ca munca şi dovada de îndreptare în penitenciar să se poată face şi prin alte modalităţi prin care dovedeşti că te-ai îndreptat - o muncă fizică, cursuri de formare, multe alte lucruri. (...) Am cerut numărul de lucrări care s-au elaborat, cu speranţa că au fost mai multe şi s-au reţinut numai 350. Nu, nu au fost mai multe, tot ce s-a scris s-a reţinut ca lucrare ştiinţifică", a afirmat Prună.

Citește și: Dacian Cioloș a pârât-o pe Elena Udrea la DNA: Se anunță un nou mare dosar

Ea a menţionat că prevederea privind reducerea unei părţi din pedeapsă prin elaborarea de lucrări ştiinţifice în penitenciare există în legea din 1969 şi "a supravieţuit în varii forme". În 2006, Legea 275 prevedea că pentru două zile de scris se dădea deţinutului o zi recompensă.

Potrivit ministrului Justiţiei, în 2013, s-a propus ca pentru lucrări să se dea deţinuţilor un beneficiu de 20 de zile, iar în Parlament comisia pentru drepturile omului a votat 30 de zile şi nu lucrări, ci pentru o singură lucrare.

Citește și: Tipul de țigări ce va fi interzis în România din 20 mai

"Când am venit la minister, am cerut statisticile şi am fost foarte surprinsă să văd numărul mare de lucrări, care a explodat în 2014 şi în 2015. (...) Leg ceea ce s-a întâmplat, ca fiecare om care o minimă logică, de faptul că din 2014, 2013 asistăm la o intensificare a acţiunii penale împotriva marii criminalităţi, corupţia", a declarat Prună.

Guvernul a decis, miercuri, să suspende, până la 1 septembrie 2016, aplicarea prevederii legale referitoare la reducerea pedepselor pentru deţinuţii care publică lucrări ştiinţifice. "Guvernul a adoptat astăzi o suspendare a acestui articol până la 1 septembrie anul curent. (...) S-a ţinut cont în şedinţa de astăzi şi de punctul de vedere al CSM", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, notează agerpres.ro

Citește și: Au apărut primele metode legale pentru a păcăli legea anti-fumat

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.