Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

RĂSTURNARE DE SITUAȚIE în cazul lui Liviu Dragnea: Anunțul făcut de avocata șefului PSD

Inquam Photos / Octav Ganea
liviu dragnea iccj

Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins luni contestaţia la executare depusă de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, împotriva condamnării la doi ani închisoare cu suspendare primite în dosarul "Referendumul". Decizia este definitivă.

Numai că Dragnea nu se lasă și se adresează la Curtea de Justiție a UE. Anunțul a fost făcut de Maria Vasii, avocata lui Dragnea. În plus, Dragnea va deschide un proces și la CEDO. Astfel, se pare că decizia ÎCCJ e un ajutor pentru liderul social-democrat, care nu s-ar fi putut adresa instanței europene dacă Înalta Curte i-ar fi pus la dispoziție informațiile cerute.

Citește și: OBSEDATĂ O tânără fotomodel s-a operat pentru a semăna cu un personaj de desene animate / VIDEO

”Judecata noastră a fost lipsită de conținut. Curtea de la Luxembrug va judeca dosarul pentru a avea parte de un proces corect. Nu am avut acces la probe. Pentru a se judeca această contestație, erau obligați să ni se permită la informațiile relevante: cine a redactatat hotărârea și care a fost situația Liviei Stanciu și Grindea, care s-au pensionat și nu puteau participa la redactarea hotărârii. Vom aplica și la CEDO și judecătorii vor examina dacă această hotărâre e legală.”, a spus Maria Vasii, avocata lui Liviu Dragnea, la Antena 3.

Liviu Dragnea a demarat, în luna februarie, o acţiune de redeschidere a procesului 'Referendumul', prin depunerea în instanţă a unei contestaţii la executare, o cerere extraordinară de atac.

Citește și: DESCOPERIRE ISTORICĂ: Savanții spun că au aflat cauzele sclerozei multiple

Avocaţii acestuia au cerut în instanţă anularea deciziei din dosarul "Referendumul", pe motiv că două judecătoare din complet, printre care şi Livia Stanciu, s-au pensionat înainte de redactarea motivării, iar în locul lor a semnat altcineva. De asemenea, ei au reclamat faptul că a fost depăşit termenul de 30 de zile pentru redactarea motivării în acest dosar.

"Avocaţii spun, studiind Codul penal şi de procedură penală, care nu este deloc ambiguu, că practic eu nu am hotărârea de condamnare. Hotărârea de condamnare a unui cetăţean român trebuie să conţină trei elemente - partea introductivă, dispozitivul (acel anunţ) şi expunerea care cuprinde de fapt toată motivarea. Eu, după aproape 10 luni de zile, nu am această motivare - asta înseamnă că hotărârea nu este completă. De asemenea, nici nu mai pot avea niciodată, pentru că legislaţia este foarte clară, motivarea este obligaţie legală (...) şi trebuie dată la toate hotărârile în 30 de zile. Au trecut aproape 10 luni. Trebuie semnată şi asumată şi compusă de către toţi membrii completului. Doamna fostă preşedintă a Curţii Supreme, Livia Stanciu, la două luni după ce a fost adoptată această sentinţă, s-a pensionat şi a mers la Curtea Constituţională. Exista o prevedere legală, care e şi acum în vigoare, care spunea că orice judecător care iese din sistem are obligaţia să-şi încheie toate motivările. Nu s-a întâmplat la această oră, nu mai poate semna această motivare", declara pe 2 februarie Liviu Dragnea.

Citește și: Ce visăm sâmbătă noaptea, se împlinește: Ce se întâmplă cu celelalte vise

Peste numai câteva zile de la această declaraţie, pe 8 februarie, ÎCCJ publica motivarea în dosarul "Referendumul".

În luna aprilie 2016, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv de Înalta Curte la doi ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de patru ani, în dosarul "Referendumul".

Citește și: Imagini INCREDIBILE cu Novak Djokovici, la Monte Carlo: Ce a pățit cel mai bun tenismen din ultimii ani / VIDEO

Potrivit DNA, în calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte formaţiunea pe care o reprezenta, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.