Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacţia ambasadorului Ucrainei la Chişinău după declaraţia lui Igor Dodon privind Crimeea

Autorităţile de la Kiev le cer politicienilor moldoveni să nu speculeze pe tema ucraineană în cadrul luptelor politice interne, a declarat marţi seara ambasadorul Ucrainei la Chişinău, Ivan Gnatişin, într-o primă reacţie la afirmaţiile candidatului Partidului Socialist la alegerile prezidenţiale în Republica Moldova, Igor Dodon, care a afirmat într-o dezbatere televizată că Crimeea ar fi teritoriu al Federaţiei Ruse, relatează miercuri Radio Chişinău, potrivit agerpres.

Igor Dodon recunoaşte Crimeea ca fiind teritoriu rusesc

"Este de neînţeles poziţia unor politicieni care recunosc drept legală anexarea Crimeii de către Rusia în situaţia în care şi în Republica Moldova există un teritoriu necontrolat de autorităţile centrale, ce pretinde la recunoaşterea statalităţii sale, cu perspectiva aderării la Federaţia Rusă', şi-a exprimat surprinderea ambasadorul Ucrainei într-un interviu pentru agenţia de presă Ukrinform, referindu-se la Transnistria.

Citeşte şi: Reşedinţa ambasadorului SUA din Moscova, ATACATĂ - FOTO

Ucraina susţine necondiţionat suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, în cadrul frontierelor recunoscute de comunitatea internaţională, fiind un participant activ la procesul de negocieri în problema reglementării transnistrene "5+2" (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE plus UE şi SUA ca observatori), a subliniat Ivan Gnatişin.

Citeşte şi: COMPLOT de asasinare a liderilor din Palestina, dejucat în Cisiordania

Diplomatul ucrainean a menţionat, de asemenea, că ţara sa apreciază sprijinul acordat de Republica Moldova în favoarea suveranităţii şi integrităţii Ucrainei în contextul agresiunii ruse.

El a subliniat că Adunarea Generală a ONU a adoptat la 24 martie 2014 o rezoluţie privind integritatea teritorială a Ucrainei, prin care a refuzat să recunoască orice modificări ale statutului Republicii Autonome Crimeea.

Citeşte şi: Noapte INCENDIARĂ în Jungla de la Calais. Evacuările au fost reluate - FOTO/VIDEO

Liderul socialiştilor moldoveni, Igor Dodon, candidat la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie, a declarat, în cadrul unei dezbateri electorale, că peninsula Crimeea "ar aparţine Rusiei", potrivit agenţiei de presă ruse Rosbalt. Declaraţia sa a suscitat numeroase comentarii atât la Chişinău, Moscova şi Kiev, cât şi în multe capitale occidentale.

Citeşte şi: NEVESTELE unui lider jihadist, expulzate din Turcia şi inculpate în Franţa

De altfel, candidatul democraţilor la alegerile prezidenţiale, Marian Lupu, oponentul lui Dodon în dezbaterea televizată la RTR-Moldova (care retransmite pe teritoriul Republicii Moldova televiziunea publică a Federaţiei Ruse), a declarat că Republica Moldova nu-şi poate permite să recunoască modificarea frontierelor. Unii dintre comentatorii moldoveni au estimat că, prin această gafă, Dodon l-a favorizat pe Marian Lupu, reprezentantul Partidului Democrat - nucleul actualei guvernări de la Chişinău - ajutat în această campanie şi de succesele guvernului moldovean pe planul combaterii corupţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.