Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacţia Israelului în ultimul scandal internaţional

sua, israel

Israelul a adoptat miercuri o atitudine rezervată pe fondul informaţiilor potrivit cărora preşedintele american Donald Trump a împărtăşit ruşilor informaţii clasificate primite de la aliatul israelian, relatează France Presse, potrivit agerpres.

Cu câteva zile înainte de vizita lui Donald Trump în Israel, care va avea loc luni, oficiali israelieni evită să comenteze direct aceste informaţii care au făcut să apară numele ţării lor în acest scandal.

Român căutat pentru CRIMĂ în Germania, prins şi arestat într-un sat din Ungaria

Ministrul apărării Avigdor Lieberman a subliniat într-un mesaj pe Twitter miercuri că "relaţiile în materie de securitate între Israel şi Statele Unite, cel mai mare aliat al nostru, sunt profunde, importante şi fără precedent prin amploarea lor". "Aşa va fi cazul şi în continuare", a adăugat el.

Dar Lieberman s-a abţinut să discute despre posibila divulgare de către preşedintele american a unor informaţii care ar fi fost transmise în prealabil Statelor Unite de către Israel.

Potrivit The Washington Post şi altor media, Donald Trump a divulgat în cadrul întâlnirii sale cu responsabili ruşi săptămâna trecută informaţii clasificate despre un plan al grupării jihadiste Statul Islamic (SI) de a dota laptopuri cu încărcături explozive pe care ar urma să le detoneze la bordul unor avioane şi a numit un oraş în Siria în care o sursă ar fi cules această informaţie.

Un responsabil al administraţiei americane a confirmat marţi seara pentru AFP informaţiile din The New York Times potrivit cărora informaţiile divulgate de către preşedintele american proveneau din Israel.

Înainte să plece în Israel, Trump l-a sunat pe Benjamin Netanyahu

Aceste informaţii au figurat pe prima pagină a ziarelor israeliene. Ele se întreabă asupra consecinţelor pe care le-ar putea avea asupra cooperării în materie de securitate între Israel şi SUA dacă acestea sunt confirmate şi pun în pericol serviciile de informaţii israeliene.

Presa israeliană subliniază riscul ca astfel de informaţii să ajungă în posesia Iranului şi a aliatei sale, mişcarea şiită libaneză Hezbollah, care, ca şi Rusia, susţin regimul sirian.

Iranul şi Hezbollah figurează printre cei mai mari inamici ai Israelului.

Asaltat de criticile de acasă, Trump are nevoie ca de aer de un succes în primul său turneu extern

În ianuarie, înainte chiar de învestirea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte, cotidianul israelian Yedioth Ahronoth a relatat că membri ai serviciilor de informaţii americane le recomandaseră colegilor lor israelieni să fie prudenţi în transmiterea de informaţii către viitoarea administraţie de la Washington.

Aceşti membri ai comunităţii de informaţii spuneau atunci că ei cred că preşedintele rus Vladimir Putin dispune de mijloace de presiune asupra lui Trump şi că ar putea să extragă de la acesta informaţii, scria ziarul israelian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.