Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal academic, din cauza unui filisof susţinător al zoofiliei şi a uciderii bebeluşilor

universitate

Senatului Universităţii din Bucureşti a decis conferirea titlului academic „Doctor honoris causa” filosofului Peter Singer, profesor la Universitatea din Princeton. Acesta a stârnit controverse internaţionale după ce s-a declarat susţinător al avortului post-natal (uciderea bebeluşilor după naştere) şi al zoofiliei.

"Decizia dificilă e să hotărăşti dacă vrei că bebeluşul să trăiască sau nu. Asta ar trebui să fie decizia părinţilor şi a doctorilor, în baza unor informaţii complete despre starea copilului, dar o dată ce ai luat acea hotărâre, ar trebui să fie permis să îi oferi copilului o moarte uşoară şi umană", afirma profesorul Peter Singer.

Cu referire la sexul cu animale, filosoful afirma: "Dacă animalul este într-un fel participant de bunăvoie, nu văd de ce ar trebui să fie considerată o crimă. Nu spun că este un lucru bun sau sănătos, dar ca să acuzi ceva, cred că trebuie să dovedeşti că i se provoacă un rău cuiva, fie animalului, fie omului."

Conducerea Facultăţii de Teologie Ortodoxă a Universităţii din Bucureşti şi-a exprimat "surprinderea şi dezacordul" faţă de aserţiunile filosofice şi bioetice ale profesorului Peter Singer, pentru că "atentează grav la viaţa şi demnitatea persoanei umane".

"Înţelegem să respectăm libera exprimare din mediul academic, dar în acelaşi timp dorim să ne delimităm în mod clar şi tranşant de orice fel de idei sau concepţii, care, mergând împotriva valorilor moralei creştine, denigrează fiinţa umană, contestă dreptul la viaţă al copiilor, incită la desconsiderarea şi devalorizarea relaţiilor interumane", se arată într-un comunicat al facultăţii.

Răspunsul al venit de la conducerea Facultăţii de Filosofie a Universităţii Bucureşti. "Dacă profesorul Singer ar fi 'denigrat fiinţa umană' în scrierile sale, ar fi 'contestat dreptul la viaţă al copiilor', ar fi 'incitat la desconsiderarea şi devalorizarea relaţiilor umane', fiţi siguri că nu am fi participat la propunerea lui pentru titlul de DHC, ci am fi protestat alături de dumneavoastră. Toate aceste acuze ni se par, însă, interpretări abuzive, greşite, rezultat al preluării necritice a unor fragmente scoase din context, unele modificate, care nu reprezintă opinia acestui filosof. O atentă analiză a lor ar fi de aceea strict necesară. Îi invităm pe colegii noşti la crearea unui grup de clarificare a acestor chestiuni care să dea finalmente un comunicat comun întru lămurirea opiniei publice. Putem începe oricând această activitate, utilă şi sub aspect pedagogic", precizează conducerea Facultăţii de Filosofie.

Reprezentanţii Facultăţii de Filosofie aduc ca argument un fragment dintr-o scriere a lui Peter Singer: "A respecta regulile morale obişnuite cu privire la a nu fura, a nu înşela, a nu leza sau ucide, nu e suficient sau cel puţin nu e suficient pentru aceia dintre noi care au acumulat o avere suficientă pentru a trăi în confort material, care se pot hrăni, au o casă, haine pentru ei şi familie şi totuşi mai au bani pentru timpul liber. A duce o viaţă morală acceptabilă într-un sens minimal presupune a folosi o parte substanţială a bogăţiei în surplus pentru a face din această lume un loc mai bun. A trăi o viaţă pe deplin morală înseamnă a face cel mai mare bine de care eşti în stare."

"Sunt acestea vorbele unui om care 'denigrează fiinţa umană', care 'incită la desconsiderarea şi devalorizarea relaţiilor umane'?  Dimpotrivă. Înţelegem că Facultatea de Teologie Ortodoxă promovează morala creştină, dar în acelaşi timp vrem să ni se respecte şi nouă dreptul de a gândi liber şi a fi pluralişti în calitate de cercetăţtori raţionali ai fenomenului moral", mai transmite conducerea Facultăţii de Filosofie a Universităţii Bucureşti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.