Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se schimbă regulile: Sebastian Ghiță va spune tot ce știe / VIDEO

Inquam Photos / Octav Ganea
Sebastian Ghita Parchet

Hotărârea nr. 30/1993 privind organizarea şi funcţionarea Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii va fi modificată, iar noul proiect va fi supus cel mai probabil dezbaterii în şedinţele Birourilor permanente reunite, respectiv plenului reunit de miercuri, a anunţat preşedintele comisiei, Claudiu Manda.

Totul a pornit de la o sesizare a fostului colonel SRI, Daniel Dragomir, care l-a reclamat pe deputatul PNL, Cezar Preda, că ar fi încălcat Hotărârea nr. 30, pentru că ar fi făcut prezentări care aveau raport clasificat.

Citește și: Simona Halep dă o nouă lovitură! Imagini fabuloase

"Am analizat şi legea privind informaţiile clasificate şi hotărârea Parlamentului, am considerat că textul este destul de ambiguu, nu încalcă hotărârea, motiv pentru care am decis să nu dăm curs, dar am decis să modificăm Hotărârea Parlamentului şi în această seară vom redacta proiectul de modificare a Hotărârii nr. 30 a Parlamentului şi mâine să speram că va fi pe ordinea de zi a BPR şi pe ordinea de zi a plenului reunit", a declarat Manda, marţi, el precizând că modificările sunt agreate de toţi membrii comisiei.

Printre modificările enumerate de Manda se află obligaţia SRI să răspundă solicitării comisiei parlamentare într-un termen rezonabil - termenul să fie de 7 zile - şi, dacă nu este de 7 zile, să răspundă motivat în acea perioadă de ce doreşte prelungirea termenului la răspunsurile pe care comisia le adresează.

Citește și: Guvernul pregătește o lege cu dedicație! Cine va fi ajutat de actul normativ care ar putea fi adoptat foarte curând

"Am mai decis să introducem obligaţia persoanelor să vină la comisie, să prezinte comisiei aspecte pe care considerăm sau consideră că le au de adus în atenţia comisiei noastre. Şi, pornind de la discuţia Dragomir - Preda, am hotărât să modificăm prevederile Hotărârii Parlamentului care stabilea că şedinţele comisiei au carcater de informaţii clasificate şi vom introduce un text în care spunem că toate şedinţele comisiei se desfăşoară cu respectarea prevederii Legii 182 - legea informaţiilor clasificate. În sensul că, dacă nu facem referire la discuţii sau informaţii care sunt cu caracter secret, stric secret, secret de serviciu sau secret de stat, sunt lucruri pe care le putem dezvolta, comunica în cadrul comisiei. Şi înseamnă că discuţia pe care putem să o avem prin videoconferinţă cu dl Ghiţă se poate face atâta timp cât nu va face referiri la documente care să nu fie cu caracter de informaţii clasificate. Aşa că putem să îl audiem prin videoconferinţă, exact aşa cum a fost audiat şi la instanţe "a explicat Manda.

Citește și: EXCLUSIV! Planul lui Dragnea cu miniştrii lui Tudose! Omul surpriză care se vrea viitor preşedinte (surse)

Potrivit acestuia, în condiţiile în care se modifică Hotărârea nr. 30 şi se va respecta legea, nu mai este necesară o deplasare în Serbia pentru discuţii cu Sebastian Ghiţă.

Pe de altă parte, senatorul PSD a menţionat că membrii comisiei vor face deplasări de serviciu în teritoriu fără să aştepte neapărat şedinţele de Birou permanent, aceste acţiuni urmând a fi validate într-o şedinţă ulterioară a forurilor parlamentare.

Citește și: Ipoteză interesantă! Cine ar putea fi viitorul președinte al României, pe modelul Macron în Franța .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.