Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se va eroda PSD la putere?

guvern-protest

PSD are, după părerea mai multora, un program politic nesustenabil. Va plăti cu voturi acest fapt? Nu neapărat.

Gluma lui Liviu Dragnea, conform căreia el este singurul care cunoaște „din scoarță în scoarță” programul PSD nu este lipsită de plauzibilitate. Mulți critică aspecte ale programului, dar puțini sunt aceia care par să îl fi citit în întregime. Cei ce l-au citit spun că este o combinație de promisiuni „fantasmagorice” cu elemente de calcul economic destul de OK. Am putea crede că promisiunile cele mai radicale vor rămâne neîmplinite și, astfel, PSD va plăti un cost politic major. Dar lucrurile sunt mai complexe.

PSD a promovat destul de puține detalii despre programul său. De aceea alegătorii PSD nu îl știu. Ca să penalizeze PSD, acest electorat va trebui să afle detaliile programului. De la cine? De la Opoziție, evident. Opoziția este cea care critică guvernarea. Problema este cum.

Modul tradițional de critică la adresa PSD nu este de mare folos aici. De regula anti-PSD-iștii creează imaginea inamicului periculos cu care vrea să mobilizeze electoratul „de dreapta”. Indiferent că s-a greșit la numirea unui manager de muzeu sau la deficitul României, gesturile PSD sunt descrise ca având implicații majore. „Uite ce nefăcută a mai făcut PSD”, spune mesajele. „Clar, trebuie să îi învingem la vot”.

Problema este că publicul PSD receptează mesajele de acest tip ca o măsură a „hărniciei”. Nu stau ei degeaba acolo la București”, poate replica un membru PSD, „uite cât de nervoși sunt băsiștii și cioloșiștii.

Dacă opoziția vrea să erodeze PSD, trebuie să meargă pe o linie diferită. în loc de „uite ce a mai făcut” trebuie să înceapă să spină „uite ce a NU a făcut PSD”

Aceasta linie este puțin delicată. Implicit, Opoziția ar ajunge să reproșeze PSD că nu face niște lucruri cu care ea (Opoziția), nu este neapărat de acord. O asemenea linie trebuie abordare inteligent și, mai ales, cu empatie față de electoratul PSD..

Altfel, social-democrații au o șansă rezonabilă să scape netaxați pentru derapaje.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.