Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatul încheie sesiunea ordinara februarie-iunie 2015 cu un senator mai putin

senat

Prima sesiune ordinara a celui de-al treilea an de activitate parlamentara din cea de-a saptea legislatura a Senatului dupa 1989, se încheie cu un numar de 167 de senatori, dupa vacantarea postului detinut de Darius Vâlcov, ca urmare a demisiei acestuia.

La nivel de grupuri parlamentare, în aceasta sesiune, grupurile senatoriale ale PNL si PDL au fost comasate, fiind pastrata denumirea de grup PNL. De asemenea, conducerea grupului senatorilor liberali a fost preluata de la Puiu Hasotti de catre Ion Popa. În schimb, structura de conducere a celorlalte grupuri parlamentare din Senat a ramas neschimbata.

S-a facut, de asemenea, remarcata în aceasta sesiune si tendinta senatorilor de a se orienta spre alte partide decât cele din partea carora au candidat în alegerile parlamentare din 2012 sau de a activa ca senatori independenti. Aceste mutari de la un grup senatorial la altul nu au afectat însa, pe durata acestei sesiuni, majoritatea parlamentara din Senat.

Astfel, grupul cu cea mai mare pondere în Senat a ramas grupul PSD-UNPR, constituit din 79 de senatori si condus de catre social-democratul Ilie Sârbu. Desi la începutul sesiunii, senatorii Mircea Geoana, Catalin Croitoru, Dan Ionita si Dan Tataru s-au retras din grupul PSD pentru a activa ca senatori independenti, totusi PSD si UNPR au reusit sa atraga în rândurile lor atât senatori independenti, cât si un senator liberal.

Este vorba despre senatorii independenti Ionel Agrigoroaei (colegiul uninominal 1, Circumscriptia electorala 24 Iasi), Ioan Iovescu (colegiul uninominal 4, Circumscriptia electorala nr.37 Timis), Sorin Iliesiu (colegiul uninominal 1, Circumscriptia electorala nr. 34 Sibiu), Mihai Neagu (colegiul uninominal 4, Circumscriptia electorala 35 Suceava), dar si despre fostul senator PNL Sebastian Grapa (colegiul uninominal 1, Circumscriptia electorala nr. 8 Brasov).

Grupul senatorilor liberal-conservatori, condus de Dumitru Pelican, a pierdut în aceasta sesiune trei senatori, doi dintre acestia în favoarea PNL. Astfel, Cristian-Danut Mihai (colegiul uninominal 2, Circumscriptia electorala nr. 9 Braila) si Liviu Titus Pasca (uninominal 1, Circumscriptia electorala nr. 26 Maramures) s-au înscris în PNL, iar Alfred Mihai (colegiul 7, Circumscriptia nr. 42,) a ales sa activeze ca senator independent.

Ca urmare a acestor mutari, grupul liberal-conservatorilor a ajuns sa numere 11 membri, în timp ce grupul senatorilor PNL a crescut la 62 de membri. În ce priveste grupul UDMR, condus de catre Marko Bela, nu au fost operate schimbari în componenta acestuia, fiind în continuare format din opt membri, iar sapte senatori si-au pastrat statutul de senator fara apartenenta la grupuri.

Agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.