Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Siria.Rebelii susţinuti de Ankara au stabilit o linie de securitate cu forţele de la Damasc

Forţele regimului de la Damasc şi rebelii susţinuţi de Ankara au stabilit o "linie de securitate" la Al-Bab în Siria pentru a evita orice confruntare în oraşul pe care ei încearcă să-l recucerească de la gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), relatează marţi un cotidian turc, citat de AFP, conform agerpres.

Al-Bab, situat în provincia Alep (nord), este în prezent încercuit, de o parte, de rebelii sirieni susţinuţi de armata turcă, iar, de cealaltă, de forţele lui Bashar al-Assad.

Fratele lui Kim Jong-un, ASASINAT pe aeroportul din Kuala Lumpur

Pentru a evita posibile confruntări, această "linie de securitate", cu o lăţime de la 500 de metri până la un kilometru, a fost instaurată la sud de Al-Bab. Forţele rivale, care încearcă să preia oraşul de la Statul Islamic, se schimbă ocazional pentru a preveni orice incident, scrie cotidianul Hurriyet.

Aceasta este pentru prima dată când mass-media turce relatează despre un astfel de aranjament între rebelii pro-Ankara şi forţele regimului sirian.

Hürriyet compară această zonă de securitate cu "linia verde" din Cipru, o zonă-tampon ce separă comunităţile greacă şi turcă, controlată de Căştile albastre ale ONU din 1974.

Turcia a lansat la sfârşitul lunii august operaţiunea "Scutul Eufratului" în nordul Siriei împotriva jihadiştilor din Statul Islamic şi a miliţiilor kurde sprijinite de Washington în lupta sa împotriva islamiştilor, dar calificate drept "teroriste" de Ankara.

Citeşte şi: Două trenuri s-au ciocnit în Luxemburg. Cel puţin şase persoane au fost rănite - FOTO/VIDEO

Armata turcă şi aliaţii săi au angajat un asalt din 10 decembrie împotriva Statului Islamic la Al-Bab. Rebelii sprijiniţi de Ankara controlează de acum 40% din oraş, ocupat din 2014 de jihadişti, potrivit Hurriyet.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan afirmase luni că preluarea Al-Bab sub control nu este decât "o chestiune de timp" şi că Turcia ar putea să participe apoi la o operaţiune vizând alungarea Statului Islamic din "capitala" sa autoproclamată în Siria, Raqqa.

Turcia s-a pronunţat mult timp cu înverşunare pentru înlăturarea de la putere a lui Bashar al-Assad, dar poziţia sa s-a flexibilizat net în ultimele luni, pe fondul apropierii între Ankara şi Moscova, aliată a regimului de la Damasc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.