Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sorina Matei, dezvăluiri INCENDIARE: Contracte de milioane de euro între Ghiță și SIE

sorina matei

Jurnalista Sorina Matei continuă seria dezvăluirilor, publicând pe blogul personal o anchetă de mare amploare în care devoalează contractele pe care firmele deținute de Sebastian Ghiță le-a avut cu SIE.

În perioada 2005-2017, Serviciul de Informaţii Externe a derulat contracte din bani publici cu 3 din cele 50 de societăţi  din “Grupul ASESOFT”, identificate deja procurori ca fiind controlate direct sau prin intepuşi de către Sebastian Ghiţă, scrie Sorina Matei pe blogul personal. Totalul contractelor din fonduri publice atribuite de SIE celor trei firme este de 245.000 de euro, calculat la valoarea medie a cursului euro BNR din anii derulării acestora.

Cel mai mare contract încheiat de Serviciul de Informaţii Externe cu o firmă a “Grupului ASESOFT” s-a derulat timp de 2 ani, a avut o valoare totală de 200.000 de euro, a fost semnat cu TEAMNET INTERNATIONAL SA în perioada în care societatea era deţinută în mod direct de Sebastian Ghiţă, iar în schimbul banilor publici, firma lui Sebastian Ghiţă a furnizat pentru SIE un soft de “gestiune economico- financiară şi logistică”.

Votul de tip REVOLTĂ a făcut valuri în Franța: Nivel RECORD după aproape 50 de ani

Serviciul de Informaţii Externe a atribuit contractul către TEAMNET INTERNATIONAL SA printr-o excepţie prevăzută de la aplicarea prevederilor legale pentru că “îndeplinirea” lui de către firma deţinută în mod direct de Sebastian Ghiţă a “necesitat impunerea unor măsuri speciale de siguranţă, pentru protejarea unor interese naţionale”.

A doua firmă invocată de procurori ca fiind parte a “Grupului ASESOFT” controlat de Sebastian Ghiţă care a încheiat contracte din bani publici cu Serviciul de Informaţii Externe este, ca şi în cazul SRI, SC DNS Birotica SRL.

Serviciul de Informaţii Externe susţine în răspunsul oferit în Februarie 2017, în baza legii 544/2001, că în perioada 4 Noiembrie 2005- 28 Noiembrie 2014 a avut în derulare un număr de 8 contracte din bani publici cu SC DNS Birotica pentru furnizarea de produse de papetărie. Deşi datelele din SEAP/ Sistemul Electronic de Achiziţii Publice diferă nesemnificativ, potrivit SIE, valoarea totală a acestor contracte ar fi fost de 74.112,02 lei, fiecare contract calculat la valoarea medie a cursului euro BNR din anii derulării lor indicând sumă totală de 19.540 euro plătită către SC DNS Birotica.

Judecătoarea Camelia Bogdan le-a pus gând rău masonilor: Marea Lojă Națională poate fi DESFIINȚATĂ

Majoritatea contractelor cu DNS Birotica, susţine SIE, au fost încheiate prin cerere de ofertă, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai scăzut iar două dintre cele opt contracte au inclus procedura achiziţiei directe.

A treia firmă căreia SIE i-a acordat contracte din bani publici şi care, potrivit procurorilor, face parte din circuitul financiar al “Grupului ASESOFT” este SC Q’NET INTERNATIONAL SRL. Aceeaşi societate a derulat contracte de 1 milion de euro şi cu Serviciul Român de Informaţii.

Potrivit SIE, contractele din bani publici cu SC Q’NET INTERNATIONAL SRL s-au derulat în perioada 24 Noiembrie 2015- 22 Decembrie 2016, au fost în număr de trei, iar totalul acestora calculat la valoarea medie a cursului euro BNR din anii derulării lor indică suma de 25.186 euro. SC Q’NET INTERNATIONAL SRL a livrat în cele trei contracte pentru Serviciul de Informaţii Externe o „unitate de stocare reţea, imprimante profesionale pentru cablaje electronice şi imprimante digitale folio”.

Ca procedură de achiziţie, SIE a folosit în toate cele trei contracte pentru cumpărarea din bani publici a produselor de la SC Q’NET INTERNATIONAL SRL prevederile ordonanţei de urgenţă 114/2011 privind atribuirea anumitor cotnracte de achiziţii publice în domeniile apărării şi securităţii. Astfel, SIE a invocat şi în acest caz o excepţie prevăzută de la aplicarea legii, respective art.22 lit.b din OUG 114/2011, care prevede că ordonanţa de urgenţă nu se aplică în cazul “contractelor destinate activităţilor specifice structurilor de informaţii”. În răspunsul oferit în baza legii, SIE susţine că în cazul funizării de produse de către SC Q’NET INTERNATIONAL SRL, în cazul celor trei contracte din bani publici derulate în perioada 24 Noiembrie 2015- 22 Decembrie 2016, criteriul de atribuire a fost preţul cel mai scăzut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.