Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statul Islamic, la un pas să își piardă Capitala

raqqa siria

Înfrângerile suferite de gruparea Statul Islamic (SI) în nord-estul Siriei prevestesc apropiata încercuire a oraşului Raqqa, bastionul jihadiştilor care se află în vizorul coaliţiei internaţionale, a afirmat miercuri un purtător de cuvânt al Pentagonului, potrivit AFP. 

Forţele kurde şi aliaţii lor vor cuceri "foarte curând" din mâinile jihadiştilor localitatea Shaddadeh, situată în provincia Hasakah, a explicat căpitanul de vas Jeff Davis. 

"Aceste forţe, cu sprijinul nostru, vor fi capabile să izoleze Raqqa la scurt timp după aceea", a continuat el. 

Forţele democratice siriene (FDS), o alianţă de grupări locale dominate de miliţiile kurde, au lansat ofensiva asupra oraşului Shaddadeh cu sprijinul bombardamentelor aeriene ale coaliţiei conduse de Statele Unite. 

Raqqa se află în mâinile grupării Statul Islamic de la începutul lui 2014 şi este capitala califatului autoproclamat al jihadiştilor. Împreună cu oraşul irakian Mosul, reprezintă marile obiective afişate de coaliţia condusă de Statele Unite. 

FDS au lansat la sfârşitul lunii octombrie o primă ofensivă contra SI în provincia Hasakah. Cu sprijinul loviturilor coaliţiei, ei au reuşit să cucerească de la jihadişti 1.400 de kilometri pătraţi. 

Rusia şi Statele Unite măresc presiunea asupra aliaţilor lor din Siria pentru ca în această ţară să fie respectat un armistiţiu cu începere de sâmbătă. 

Acordul de încetare a focului nu include luptele împotriva grupării Statul Islamic şi Frontului Al Nosra (ramura siriană a organizaţiei Al Qaida), care ţin sub control vaste regiuni din teritoriul Siriei. 

Căderea oraşului Shaddadeh a fost anunţată vineri de Observatorul sirian pentru drepturile omului. "Oraşul este pe cale să cadă" şi "mulţi jihadişti fug", însă "mai este puţin de lucru", a menţionat căpitanul de vas Jeff Davis, citat de AFP.AGERPREScontent-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.