Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tepco şi Guvernul japonez, condamnate la plata unor despăgubiri de 4,44 miliaone de dolari în urma dezastrului nuclear

japonia

Un tribunal de prima instanţă din prefectura Fukushima a stabilit marţi ca Tokyo Electric Power (TEPCO) şi Guvernul japonez să plătească despăgubiri în valoare totală de 600 de milioane de yeni (4,44 milioane de dolari), în cel mai mare dosar colectiv, în urma dezastrului nuclear din 2011, potrivit agenţiei japoneze de ştiri Kyodo, scrie Reuters. Un grup de aproximativ 3.800 de persoane, marea majoritate locuitori ai prefecturii Fukushima, au intentat acest proces, cel mai mare ca număr de reclamanţi dintre cele aproximativ 30 de procese colective din ţară.

Aceasta este a doua hotărâre care stabileşte responsabilitatea Guvernului, după ce un tribunal de la Maebashi a pronunţat în martie o hotărâre în acest sens. Toate cele trei tribunale districtuale care s-a pronunţat până în prezent au condamnat Tepco la plata unor despăgubiri. Doar tribunalul din Chiba nu a găsit Guvernul responsabil de plata unor despăgubiri, într-o hotărâre pe care a pronunţat-o luna trecută.

Reclamanţii din dosarul Fukushima le cer pârâţilor să aducă nivelul radioactivităţii caselor lor la cel de dinainte de dezastru, însă tribunalul a respins această cerere, potrivit Kyodo. Tepco este aspru criticată din cauză că a ignorat ameninţarea reprezentată de dezastre naturale la adresa centralei nucleare de la Fukushima. Atât compania, cât şi Guvernul sunt de asemenea dur criticate din cauza modului în care au gestionat criza. Catastrofa nucleară a fost provocată de intrarea în fisiune a mai multor reactoare ale centralei, în urma unui cutremur de magnitudinea 9 şi unui tsunami care au devastat, pe 11 martie 2011, coasta de nord-est a Japoniei şi care s-au soldat cu aproape 20.000 de morţi, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.