Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Toți oamenii președintelui. Ce funcții țintesc liberalii lui Orban și Bușoi. Pericol după Congres

congres PNL

Cu trei  luni înainte de startul alegerilor interne  pentru viitoarea conducere de partid,  liberalii își fac  și desfac  calcule, negociază cu cine  le poate  oferi mai mult sprijin, funcții și demnități politice.   Susținători  ai lui Cristian Bușoi, vechii liberali profită de lipsa  unui  contracandidat puternic  din partea  foștilor democrat-libereali pentru a-i ispiti pe unii din ei cu  funcții în viitorul  for  de  conducere.  Un alt liberal  care și-a  anunțat deja candidatura, Ludovic Orban, promite la rândul său, posturi în echipa sa de conducere. Deocamdată,  liberalii care au  condus  până acum  filialele județene  sunt  mai interesați de  reconfirmarea lor în aceste  funcții sau de  recâștigarea lor  după ce  au fost maziliți anul trecut. Unii  din ei  au însă  aspirații și la locurile de  vicepreședinți,  situație  care poate  însă  provoca  complicații  pentru partid după Congresul din vară.

Salariul incredibil pe care îl are Mircea Badea, acum, la Antena 3

Conform noului Statut, adoptat  la Consiliul  Național din 4  martie, PNL va avea patru paliere de conducere: Convenția Națională, redenumită Congres — forul suprem, Consiliul Național — organismul de dezbatere politică și de decizii, care se reunește ori de câte ori este nevoie, Biroul Politic Național — for în care se iau toate deciziile majore și din care fac parte aleșii la congres, liderii județeni, foștii președinți ai PNL, liderii grupurilor parlamentare și ai organizațiilor speciale și Biroul Executiv — pentru problemele curente.

Biroul Executiv va fi format din președinte, un secretar general, patru prim-vicepreședinți pe domenii, aleși uninominal de  delegați la Congres, opt vicepreședinți pe domenii, care vor coordona comisiile de specialitate, aleși direct în CNC și care sunt incompatibili cu orice altă funcție în partid, opt președinți regionali, aleși de delegați doar din regiunea respectivă, 16 membri aleși de CNC care pot fi președinți de filiale, aleși pe listă.

Deja, liberalul Ludovic  Orban a  început  să împartă cu  generozitate funcții în dreapta  și în stânga  pentru cei care  vor  să facă  echipă cu el sau pe care îi vrea alături în această cursă.  Fostului lider al partidului, Alina Gorghiu, i s-a oferit una din funcțiile de prim-vicepreședinte. O ofertă  similară a fost  făcută și fostului  președinte  al Camerei Deputaților, Roberta  Anastase, care  ar fi acceptat-o. Pentru postul de secretar general, Orban i-a făcut inițal o propunere  deputatului  de Prahova, George Ionescu, ca să se oprească în final la Florin Roman, deputat și actual secretar  general adjunct, susțin surse  din conducerea PNL.

BOMBĂ în showbiz. După ce i-a făcut un copil, Borcea nu o mai vrea pe Pelinel. Pe cine a pus ochii

Printre susținătorii săi se regăsesc și foști deputați precum  Lucia  Varga  sau Radu Zlati, care  nu ar  spune nu unui loc de vicepreședinte. De altfel,  Orban se află în plin  turneu  preeelectoral  prin țară  și încearcă să  atragă în special sprijinul  liderilor  de filiale  proveniți din  fostul PDL, promițându-le paritate în echipa sa, ne-au mai dezvăluit  sursele citate.

Nici  partizanii  candidaturii lui Bușoi  la președinția PNL nu stau  cu mâinile în sân. După ce  Ilie Bolojan a spulberat  speranțele  grupării din fostul PDL, refuzând să ia în calcul o candidatură la șefia partidului,  iar Cătălin Predoiu este  considerat ca omul fără nici o șansă ]n acest joc,  oamenii lui Blaga au început  să dea semnale că vor să-și negocieze poziții  în viitoare conducere, în schimbul sprijinului lor.

Potrivit surselor citate,  dacă  fostul PDL nu va veni cu un candidat  la Congres pentru șefia PNL, este posibil ca  doi  din cei  patru  prim-vicepreședinți să le revină acestora  și să existe o oarecare paritate, dar  favorabilă  vechiului PNL, când se va  pune  problema împărțirii  posturilor de  vicepreședinți regionali și a celor pe domenii.

" Dacă putem păstra  unitatea partidului, este  o măsură necesară. La noi nu e  ca în ALDE, unde doar unii au tras și au adus procentele la  alegeri.   Și oamenii lui Blaga  au avut performanțe  foarte bune, mai ales în Ardeal. Nu putem  ignora  această realitate", ne-a spus un greu  din aripa  vechiului PNL.

Lovitură de PROPORȚII pentru români: Cu cât se scumpesc gazele anul acesta

De exemplu, Alin Tişe, care a câştigat anul trecut a doua oară în ultimii 10 ani preşedinţia Consiliului Judeţean Cluj, ar putea deveni unul din  noii prim-vicepreședinți  ai partidului, susțin sursele citate.  O serie de edili din zona  fostului PDL, precum Gheorghe Falcă și Mircea Hava   vor fi membri de drept  ai  viitorului BPN, pornind de la calitatea lor de  lideri de filiale. La fel și Ilie Bolojan, care  conduce organizația PNL Bihor, și care nu avea  nici o problemă să fie  reconfirmat în această funcție. Aceștia nu au niciun interes să candideze la vreo funcție de  vicepreședinte.

" Statutul prevede  că nu  poți fi și  lider de filială judeațeană și vicepreședinte ales. Poți opta  fie pentru una, fie pentru alta, dar nu le poți cumula", ne-au explicat sursele citate.

Din  tabăra  vechilor liberali, Dan Motreanu încă nu s-a decis  dacă va candida pentru  scaunul de secretar general sau pentru un post de prim-vicepreședinte.  Postul de SG este  vânat  atât de  Teodor  Atanasiu, deși sursele citate susțin că poate  fi cel mult vicepreședinte, dar și de Marian Petrache,  care, conform  acelorași surse, ar avea  șanse  să-și rezolve până la Congres problemele  din justiție. Alți  vechi liberali, precum Mihai Voicu și  Gigel Știrbu au alte planuri.  Voicu a anunțat că  nu va candida  la nici o funcție în viitoare  conducere, deși gurile rele din partid susțin că  vrea să devină  lider peste  filiala PNL Diaspora, în  timp ce Știrbu nu mai intenționează să candideze pentru  un nou mandat la șefia PNL Olt. În schimb, colegii săi susțin că este  interesat de un post de prim-vice sau  vicepreședinte.

Prim-vicepreședinte  ar putea  deveni și actualul lider interimar, Raluca Turcan, deși ea a anunțat public că este interesată doar de  reconfirmarea în fruntea PNL Sibiu.   Cooptarea sa în echipa de conducere ține de un simplu calcul pragmatic. Vechii liberali și în special, Cristian Bușoi, au  nevoie de legitimitatea  și sprijinul  liderilor  de filiale  care au obținut  rezultate la  alegerile trecute și care   vor  avea  cele mai mari delegații la Congres, iar  organizația de Sibiu a fost performera anului trecut la alegerile locale și parlamentare.

Ambiții de altă  natură  au și alți vechi liberali.  Nini  Săpunaru  își vrea locul de lider la  PNL Vrancea, pe care îl vede ca pe o trambulină  spre un scaun de   vice la nivel național. La fel  procedează și  fostul senator, Cătălin Boboc, care trebuie  să învingă  influența lui  Vasile  Varga  la nivelul  PNL Brăila ca  să pună mâna pe  președinția  organizației județene și, ulterior, cu  voturile filialei în spate,  să-și negocieze susținerea  pentru  una  din cele  opt funcții de  vicepreședinte regional, ne-au mai arătat  sursele citate.

Situația poate  provoca  însă  complicații  nedorite după Congres.  Așa cum  am arătat mai sus,  nimeni nu poate  cumula și funcția de  lider de filială și calitatea de  vicepreședinte, dar ambițiile  sunt  mari, iar mulți lideri de organizații vor să se folosească de acest atuu ca  să-și negocieze susținerea în partid pentru alegerea  lor în cadrul CNC ca  vicepreședinți naționali. Soluția găsită pentru a preîntâmpina acest scenariu,  cea a alocării de 16 locuri în viitorul BPN pentru reprezentarea  liderilor de organizații, rezolvă  doar parțial această problemă.

Pe lângă faptul că se reînvie instituția micilor cooperative între liderii de filiale în cadrul CNC,  apetitul pentru funcții la nivel național al liderilor din teritoriu poate pune  viitoare conducere în fața unui scenariu nedorit -  conduceri interimare și organizarea  de  noi alegeri  interne la nivelul  filialelor județene, acolo unde liderii lor vor opta pentru  funcții politice în BPN, cu  noi consecințe  negative - noi lupte  pentru putere la nivel   local, care pot  afecta unitatea  partidului și așa destul de  șubrezită în urma  fuziunii incomplete  dintre vechiul PNL și fostul PDL.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.