Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trump încasează o nouă lovitură în instanţă. Situaţia imigranţilor rămâne neschimbată

reuters
trump

Un judecător american a blocat marţi ordinul executiv al preşedintelui Donald Trump care încerca să retragă fondurile federale pentru aşa-numitele oraşe 'sanctuar' pentru imigranţi, relatează Reuters, conform agerpres.

Decizia judecătorului districtual William Orrick III din San Francisco precizează că ordinul lui Trump avea ca ţintă categorii largi de fonduri federale pentru administraţii locale 'sanctuar' şi că reclamanţii care au atacat ordinul au şanse să câştige în a demonstra că măsura este neconstituţională.

Libertatea presei este mai ameninţată ca niciodată. Care sunt ţările unde cenzura e la ea acasă

Oraşele 'sanctuar' oferă în general adăpost sigur pentru imigranţii ilegali şi deseori nu folosesc fonduri sau resurse municipale pentru punerea în aplicare a legislaţiei federale privind imigraţia.

Ţinutul Santa Clara, care include oraşul San Jose şi mai multe comunităţi mai mici din Silicon Valley, a depus o plângere în justiţie în februarie, spunând că intenţia lui Trump de a retrage fondurile federale este neconstituţională. San Francisco a deschis un proces similar.

Ţinutul Santa Clara primeşte anual circa 1,7 miliarde de dolari din fonduri federale directe sau indirecte, reprezentând aproximativ 35% din veniturile sale. Ţinutul susţine că i se datorează milioane de dolari din fonduri federale în fiecare zi şi că procesul său de planificare bugetară a fost aruncat în haos de ordinul lui Trump.

China şi-a lansat miercuri al doilea portavion

Departamentul de Justiţie a spus că ţinuturile au exagerat în interpretarea ordinului preşedintelui, care ar afecta doar fondurile de la Departamentul de Justiţie şi Departamentul Securităţii Interne, o fracţiune din subvenţiile primite de ţinuturi.

În decizia sa, judecătorul a precizat că textul ordinului arată clar că acesta vizează retragerea de fonduri şi în afara domeniilor justiţiei şi securităţii.

"Şi dacă mai era vreo îndoială privind aria de acoperire a ordinului, preşedintele şi procurorul general au eliminat-o prin comentariile lor publice", a mai scris judecătorul.

El a oferit ca exemple comentarii ale lui Trump în care preşedintele a spus că ordinul este o 'armă' de folosit împotriva jurisdicţiilor care nu sunt de acord cu politicile sale privind imigraţia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.