Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UDMR, lăsat cu buza umflată. Mișcarea lui Dragnea. Cum s-a rescris majoritatea în Parlament

negocieri

UDMR îşi vede aruncate în aer priorităţile legislative din Parlament. După câţiva paşi încurajatori înregistraţi în primăvara şi în toamna acestui an, legile care vizau extinderea folosirii limbii maghiare în administraţia locală, în mai toate palierele de activitate, sunt acum blocate. Presaţi de perspectiva unei majorităţi fragile după episdoul defectării lui Sorin Grindeanu, liderii PSD a practicat un joc de tergiversare cu cei ai Uniunii. Iar timpul a lucrat în favoarea lor în parlament, acolo unde plecările din PNL au completat golurile lăsate de tandemul Ponta-Constantin. În aceste condiţii, o eventuală rupere de către Uniune a protocolului  de colaborare parlamentară,  abia reîînoit nu mai pare atît de ameninţătoare pentru  social-democraţi.

Omul care a prevăzut fenomenele extreme din timpul verii revine cu un avertisment pentru iarnă: 'Va fi prăpăd'

În ultima vreme, retorica liderilor Uniunii faţă de PSD a devenit mult mai dură.  "Orice măsură care aduce noi garanții și instrumente pentru păstrarea identității naționale a comunităților etnice minoritare este salutară și nicio democrație, deci nici democrația românească, nu ar trebui să se mulțumească cu stări care creează confuzii și nemulțumiri din partea acestor comunități. Barometrul democrației într-o țară este și starea de spirit în care o minoritate etnică se găsește într-un moment. (...) Niciodată nu a fost atât de important ca statul român să demonstreze că acționează pentru protejarea identității naționale a comunităților etnice autohtone din România. Într-o Europă unită toți suntem minoritari, astfel că lupta noastră pentru apărarea drepturilor comunităților etnice naționale, pentru păstrarea identității naționale trebuie să fie la fel de unită",  susţinea  liderul deputaţilor Uniunii, Korodi Attila, în plenul reunit dedicat adoptării unei declaraţii împotriva măsurii luate de Guvernul de la Kiev de restricţionare pe teritoriul Ucrainei a folosirii limbii materne în sistemul de învăţământ de către minorităţiloe etnice.

Cu alte cuvinte, liderii Uniunii avertizau Guvernul şi coaliţia PSD-ALDE să se ocupe mai întâi de problemele minorităţilor de acasă, înainte să dea lecţii altor state.  Poziţia mult mai dură adoptată de către conducerea UDMR vine pe fondul refuzului PSD de a mai susţine coborârea pragului de la 20 la 10% pentru folosirea limbii materne în administraţie în paralel cu limba oficială de stat în localităţile unde o minoritate ar avea  o astfel de pondere în rândul populaţiei.

Timp de luni bune, conducerea PSD a întreţinut speranţele celor din UDMR. În primăvară, chiar înainte de votul pe moţiunea de cenzură îndreptată de PSD împotriva  propriului premier, Sorin Grindeanu, cele două părţi ajunsesră la o  soluţie de compormis - un prag de 15%, împreună cu unul alternativ de doar 3% pentru localităţile de până la 10.000 de locuitori. În faţa presiunii media  şi a opiniei  publice, PSD a cedat şi a oferit celor din UDMR o amânare în toamnă pentru a tranşa problema.  Răbdători şi adepţi cunoscuţi ai politicii  paşilor mărunţi, Kelemen Hunor & Co. au strâns din dinţi, s-au abţinut la votul moţiunii de cenzură şi au acceptat să valideze noul Executiv Tudose în Parlament. Pentru a relua şi mai puternic lobby-ul în debut de  sesiune legislativă de toamnă.

Şi se părea că primii paşi erau promiţători. În  procedura de urgenţă solicitată de iniţiatorii săi, propunerea legislativă a fost avizată favorabil în Comisia de Muncă şi Protecţie Socială a Camerei pe 12 septembrie, cu majoritate de 4 voturi. Comisia este controlată de PSD 13 dintre cei 21 de membri ai săi fiind social-democraţi, în frunte cu preşedintele Adrian Solomon.  În paralel însă, au apărut primele semne care ar fi trebuit să-i îngrijoreze pe cei din Uniune. Sorin Grindeanu a fost recuperat de Liviu Dragnea, nu doar pentru a preveni o înregimentare a acestuia în noul partid fondat de Victor Ponta şi de Daniel Constantin, ci mai degrabă pentru a da semnalul strângerii rândurilor şi pentru a descuraja eventuale alte plecări din partid după fostul lider şi premier social-democrat.

Mai mult, liberalii au început să se confrunte cu o serie de plecări şi sunt semne clare că nu au reuşit să oprească robinetul traiseiştilor nici pe viitor.Nemulțumiții și cei care nu se vor mai regăsi pe locuri eligibile pun deja la cale „operațiunea transferul", iar liderii partidelor sunt conștienți de ce urmează.  Semnalul a fost dat de  Ramona Mănescu şi a  fost urmat de  fostul parlamentar  Puiu Haşotti, şi mai important de parlamentarul Vergil Chiţac. Potrivit unor surse din conducerea  PNL, alţi  trei parlamentari liberali  ar putea părăsi partidul în perioada următoare. Cei „săriți din schemă" li se vor adăuga cei care au diverse nemulțumiri sau pur și simplu nu se înțeleg cu noii colegi, cazul  lui Eusebiu Pistru de la Arad, al deputatului Daniel Olteanu de Vaslui sau al lui Doru Oprişcan de al Mureş, mai susţin sursele citate. Toţi au purtat deja  discuţii cu PSD şi ar putea contribui la  voturile majorităţii pe viitor, alături de deja recuperatul Liviu Balint de la PMP, dat afară din partidul lui Traian Băsescu pentru că a votat moţiunea de cenzură a PSD.

Pe un astfel de fond favorabil, nu e de mirare că Dragnea şi-a schimbat radical poziţia faţă de doleanţele Uniunii "Dacă din partea vreunei minorități naționale din România există argumente serioase că statul român în ultima perioadă nu a respectat standardele europene, eu zic că e bine să aibă loc o discuție așezată - nu este cazul în România. Eu ce am spus o spun în continuare, cu tot respectul cuvenit - nu putem adopta măsuri neprezentate serios, neargumentate serios, care să genereze reacții, care să facă imposibilă aplicarea lor. Eu cred că mai multă înțelepciune din partea tuturor este benefică. Nu cred că mă poate acuza nimeni pe mine de intoleranță, ba dimpotrivă", a declarat ieri liderul PSD.

Potrivit unor surse din conducerea PSD, Liviu Dragnea are însă un alt motiv pentru care nu  vrea să dea curs solicitărilor UDMR."Se apropie Centenarul Marii Uniri. Nimeni nu vrea să afecteze partidul, cedând chiar acum, în faţa UDMR.  Nici să-şi lege numele de astfel de concesii la 100 de ani de la Unire. Cosecinţele electorale ar fi incalculabil şi nu ar putea fi atenuate până la următoarele algeri, dată fiind importanţa şi vizibilitatea unui astfel de eveniment", ne-au explicat sursele citate.

Cu toate acestea, proiectul  UDMR este departe de a fi neutralizat. Propunerea legislativă 10/2017 a fost iniţiată în mai anul acesta de 30 de senatori şi deputaţi UDMR. În clipa de faţă, proiectul UDMR poate fi adoptat tacit dacă nu e respins la votul în plen până pe 16 octombrie. Şi asta pentru că s-a aprobat procedura de urgenţă solicitată de iniţiatorii săi, iar iniţiativa a intrat în  lucru, având deja  avizul pozitiv al celor din comisia de Muncă. În aceste condiţii, jocurile sunt departe de a fi încheiate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.