Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un denunţător din dosarul 'Microsoft', LOVITURĂ pentru Muzeul Naţional de Artă al României

www.adevarul.ro
Muzeul National al Romaniei

Unul dintre cei doi denunţători din dosarul Microsoft, ambii scoși de sub urmărire penală de către DNA, execută silit un muzeu din România. Cel în cauză este Claudiu Florică, partener de denunțuri al lui Dinu Pescariu, care a cumpărat drepturile litigioase asupra colecţiei „Doncea”. Acesta execută silit acum Muzeul Național de Artă al României.

Florică a reușit o victorie mare, după ce i-a convins pe magistrații Judecătoriei Sectorului 1, în plină vacanță judecătorească, să execute silit MNAR, pentru recuperarea întregii averi a fostului demnitar comunist Constantin Doncea, scrie Jurnalul.

Citește și: Laura Codruța Kovesi, cerere în PREMIERĂ: Ce a decis șefa DNA în privința tezei sale de doctorat

Dosarul a fost înregistrat pe 4 august 2016, pe rolul Secţiei Civile a Judecătoriei Sectorului 1, cu Victorina Doncea, Leonora Luţu (moştenitoarele fostului primar comunist al Capitalei, Constantin Doncea) şi Claudiu Florică, în calitate de creditori.

În 11 august, instanţa a admis cererea şi a încuviinţat executarea silită. Datorită influenței lui Florică, procedura a fost judecată în regim de urgență, aceasta durând doar câteva zile. Veștile au fost minunate pentru familia lui Doncea, care se chinuia de 10 ani de zile să recupereze bunurile de artă de la statul român.

Colecţia de tablouri şi opere de artă „Doncea” a fost trecută, după 1973, în patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al României.

Colecţia completă, inventariată în acest act de donaţie, constă în picturi -peste 100 bucăţi, iconografie - peste 400 bucăţi, cărţi - peste 8.000 volume, piese folclorice diferite, precum şi timbre străine, monezi comemorative, decoraţii şi insigne în număr total de peste 50.000 de bucăţi.

După revoluţie, moştenitorii lui Constantin Doncea au acţionat statul român în judecată, cerând restituirea acestor bunuri. După moartea lui Doncea, în 1973, Securitatea a descins acasă la el şi a confiscat toate obiectele de artă, pe care le-au transportat într-un depozit al Muzeului Naţional de Artă, nefiind niciodată expuse publicului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.