Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un fost șef MI6 lanseayă un avertisment dur: Apostrofări la adresa Occidentului

puteri occidentale

Lumea se confruntă în prezent cu ameninţări ajunse la nivelul celor din timpul Războiului Rece, în timp ce Occidentul nu îşi dă seama că sporirea puterii militare a Rusiei impune dezvoltarea unei noi relaţii strategice cu Moscova, a apreciat fostul şef al serviciului MI6 (serviciul britanic de informaţii externe), John Sawers, într-un interviu acordat postului BBC şi sintetizat miercuri de publicaţia The Guardian. 'Ne îndreptăm către o perioadă care este la fel de periculoasă, dacă nu chiar mai periculoasă decât Războiul Rece, pentru că nu avem în vedere o relaţie strategică între Moscova şi Washington', a punctat Sawers.

El a subliniat că trebuie să recunoaştem faptul că balanţa puterii în lume s-a schimbat de-a lungul ultimilor 15 ani, ca urmare a creşterii puterii militare a Rusiei şi a disponibilităţii acesteia de a o folosi. Fostul şef al spionajului britanic estimează că Occidentul nu a conştientizat această schimbare a balanţei globale de putere, ilustrată şi în decizia Rusiei şi a Chinei de a-şi spori cheltuielile militare pentru dezvoltarea tuturor categoriilor de arme. John Sawers a amintit că pe vremea Războiului Rece statele occidentale aveau un cadru strategic clar în relaţiile cu Moscova pentru asigurarea stabilităţii, cadru care nu mai există în prezent, după cum ilustrează lipsa unor reguli privind folosirea legitimă a războiului cibernetic.

În opinia sa, lipsa unei comunicări strategice între Rusia şi Occident a condus şi la criza ucraineană, fostul şef al MI6 considerând că preşedintele Vladimir Putin a interpretat greşit semnalele venite dinspre Washington şi a trecut la acţiune crezând că dejoacă o revoltă pusă la cale în Vest, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.