Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un sfert dintre ruşi vrea ca fostele republici sovietice să fie ţinute cu forţa sub tutela Moscovei

Majoritatea ruşilor nu consideră fostele republici sovietice drept ţări străine, în timp ce unul din patru ruşi (25%) crede că Rusia "ar trebui, prin toate mijloacele, şi, dacă este necesar, chiar cu forţa să menţină sub control fostele republici sovietice" (35% în 2015), potrivit unui sondaj realizat de Centrul Levada, citat joi de portalul newsru.com în pagina sa electronică, relatează agerpres.

Citeşte şi: Trump şi-a ieşit din minţi şi i-a închis telefonul în nas unui aliat important

Astfel, 53% dintre persoanele chestionate au declarat că nu consideră Ucraina drept o ţară străină, iar în cazul Belarus, procentul este de 61%. Georgia este considerată o ţară străină de 48% dintre persoanele intervievate, în timp ce 44% nu o consideră astfel.

În ceea ce priveşte alte state, a crescut procentul ruşilor care au o atitudine favorabilă faţă de SUA , înregistrându-se un procent de 38%, faţă de 28% în luna noiembrie a anului trecut. Rezultatele sondajului relevă şi o îmbunătăţire a atitudinii ruşilor faţă de UE, simpatizată în prezent de o treime (39%) faţă de 31% în noiembrie 2016.

Sociologii atrag atenţia că se remarcă în cazul ruşilor dorinţa ca Moscova să controleze statele vecine, precum şi aspiraţia pentru refacerea Uniunii Sovietice. Astfel, la sfârşitul anului 2016, un sondaj al Centrului Levada a arătat că 56% dintre cetăţenii ruşi regretă destrămarea URSS, iar 58% şi-ar dori refacerea acesteia. Numărul nostalgicilor după epoca sovietică s-a dovedit a fi cel mai mare în ultimii cinci ani, din noiembrie 2010.

Sondajul Levada a fost efectuat în perioada 20-23 ianuarie pe un eşantion de 1.600 de persoane cu vârste peste 18 ani din 137 localităţi din 48 de regiuni ale Federaţiei Ruse. Marja de eroare a sondajului este de +/-3,4%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.