Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zi ISTORICĂ în Columbia: Conflictul cu cea mai TEMUTĂ grupare rebelă s-a încheiat după zeci de ani

The Guardian
FARC

Columbia a declarat marţi conflictul cu FARC (Forţele Armate Revoluţionare din Columbia) oficial încheiat, rebelii predându-şi ultimele arme, relatează miercuri agenţia DPA.

FARC, cea mai mare grupare rebelă de stânga din Columbia, a predat ultimele două containere cu arme şi explozibili Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), punând capăt în mod oficial unui conflict care a durat peste 30 de ani.

Citește și: Barack Obama face istorie: mesajul care a stârnit NEBUNIA pe rețelele de socializare

Preşedintele columbian Juan Manuel Santos a caracterizat ziua de marţi drept ''o zi istorică'' pentru ţară, în cadrul unei ceremonii pentru marcarea acestui eveniment în Fonseca, la graniţa de est cu Venezuela.

''Acum putem dezvolta regiuni din ţară unde noi nu am putut face aceasta niciodată'', a afirmat Santos.

Guvernul a pierdut accesul în multe regiuni ale ţării din cauza conflictului, care a izbucnit în 1964, şi a fost în imposibilitate de a controla traficul crescând de droguri.

Armele vor fi date la topit şi materialul rezultat va fi folosit la ridicarea unor memoriale ale păcii, care vor fi amplasate pe teritoriul Columbiei, la sediul ONU din New York şi în Havana, unde au avut loc convorbirile de pace timp de aproape patru ani.

Citește și: ȘOC la Casa Albă: Un personaj cheie se RETRAGE din echipa lui Trump, în urma scandalului de la Charlottesville

În total, 8.112 arme şi 1,3 milioane de cartuşe au fost strânse de către ONU, potrivit şefului misiunii organizaţiei în Columbia, Jean Arnault, anunță Agerpres.

FARC a semnat un acord de încetare a focului cu guvernul în iunie 2016, după mai bine de 50 de ani de lupte. Circa 220.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în conflict.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.