Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zimbabwe: Leul de 6 ani Xanda, unul dintre puii leului Cecil, a fost omorât de un vânător

lei

Un vânător de trofee l-a împuşcat mortal pe unul dintre puii leului Cecil, a cărui ucidere în 2015 de către un alt vânător a făcut vâlvă în întreaga lume, au anunţat vineri cercetători citaţi de AFP, potrivit Agerpres.

Xanda, un leu de 6 ani echipat cu un colier cu GPS cu ajutorul căruia îi erau urmărite deplasările, a fost ucis la 7 iulie în vestul Zimbabwe, în apropierea locului în care un vânător american l-a omorât pe tatăl său cu o săgeată. 

"Xanda a fost omorât de un vânător de trofee în cadrul unei vânători legale desfăşurate în exteriorul parcului naţional Hwange", a declarat pentru AFP Andrew Loveridge, din cadrul departamentului de zoologie al Universităţii Oxford. 

"În calitate de cercetători, suntem întristaţi de pierderea unui animal pe care îl studiam de la naştere", a adăugat el. 

Moartea în 2015 a lui Cecil, mascul dominant cu o binecunoscută coamă neagră, a provocat revoltă în întreaga lume în rândul apărătorilor animalelor. Felina era una dintre atracţiile parcului Hwange. 

Justiţia din Zimbabwe a renunţat în cele din urmă la inculparea organizatorului acelui safari, zimbabweeanul Theo Bronkhorst. Dentistul american Walter Palmer, care l-a omorât pe leul Cecil şi a plătit 55.000 de dolari pentru organizarea safariului, nu a fost deranjat de justiţie. 

În cadrul unui proiect al Universităţii Oxford, Cecil şi Xanda erau echipaţi cu coliere cu GPS, care au arătat că felinele se îndepărtaseră de parc, pătrunzând într-o zonă în care vânătoarea era legală. 

Vânătorul de trofee care l-a omorât pe Xanda nu a fost identificat, dar mulţi dintre ei provin din SUA sau Africa de Sud. Ei plătesc zeci de mii de dolari pentru permisul lor de vânătoare. 

Potrivit cotidianului britanic Daily Telegraph, expediţia de vânătoare care a fost fatală pentru Xanda a fost organizată de Richard Cooke, din Zimbabwe, care a predat colierul cu GPS pe care l-a descoperit pe felină. 

Xanda era masculul dominant al unei familii cu două leoaice şi mai mulţi pui. El se număra printre cei 12 pui ai lui Cecil care mai erau în viaţă anul trecut. 

"Sacrificarea leilor în numele distracţiei trebuie să înceteze", a declarat Tennyson Williams, director pentru Africa al organizaţiei World Animal Protection, calificând drept inacceptabilă moartea crudă a lui Xanda.

"Africa ar beneficia mai mult de pe urma unei industrii bazate pe protecţia leilor decât pe vânarea lor", a dat el asigurări. 

Pe de altă parte, susţinătorii vânătorii apreciază că această industrie permite finanţarea proiectelor de conservare pe termen lung a faunei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.